Néhány hónap alatt emelkedett a duplájára a búza ára
Fotó: Shutterstock

Jöhet a kilónként 800 forintos kenyér a nyáron

A környező országokhoz képest is magasabb lett a búza, és így a liszt ára is hazánkban. Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója több tényezőnek tulajdonítja az áremelést. A gabona költségnövekedése a kiskereskedelmi árakban is lecsapódik.


Több millió tonna gabona hiányzik a piacról

Egyebek mellett nőttek az energiaárak, valamint jelentősen gyengült a forint a közelmúltban. Mindezen problémák érzékenyen érintik a hazai gabona-, malom- és sütőipart is. A termelési költségek emelkedése meg fog látszódni például a kenyér bolti árán is. A piac jelenlegi helyzetéről és a várható kiskereskedelmi árakról kérdezte a Debrecen Televízió Lakatos Zoltánt, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatóját – írja a dehir.hu.

Már 2020-ban megindultak felfelé az árak, 2021-ben ez tovább fokozódott, s ezt tetézte az, ami most az egész világot megzavarta: az orosz-ukrán háború. Emiatt megállt az ukrán kiszállítás, ők előzőleg heti egymillió tonna gabonát, búzát, kukoricát, napraforgót és repcét szállítottak ki, elsősorban vízi úton az odesszai kikötőből. Ezt próbálják most vasúton pótolni, de havi ötszázezer tonnánál többet nem tudnak kihozni

– ismertette a helyzetet Lakatos Zoltán.

Felmentek az árak

A szakember szerint jelenleg 15-20 millió tonna ukrán gabona hiányzik a piacról, ami hatással van a világpiaci árakra. Tavaly júliusban tonnánként 62 ezer forint volt a búza, aminek örültek a magyar termelők, hiszen addig az volt a legmagasabb induló ár Magyarországon. Mára azonban 130 ezer fölé ment. Ez az árszint a környező országokénál is magasabb. A drágulás rányomta a bélyegét a lisztre is, ami 2021 augusztusának környékén 85-90 forint volt kilónként, jelenleg viszont 160 forint.

Sajnos ez a folyamat nem áll meg, ezt az árat is úgy tudtuk elérni, hogy átlagoltuk a tavalyi olcsóbbat vett búzát és az idei drágábbat. Nagyjából 105 forintos alapról vesszük a búza árát a lisztnél, most ez felemelkedik 135 forintra, ez azt jelenti, hogy közel 40 százalékos áremelés következik

– nyilatkozta a vezérigazgató.

Jöhet nyáron a 800 forintos kenyér

A szakértő hozzátette azt is, hogy július elsejétől további 60 forint körüli árnövekedésre lehet számítani a liszt esetében, miután a gáz árának újabb növekedésével kalkulálnak.

Tartok attól, hogy egy kenyér ára 800 forint körül fog alakulni. Ezt majd a sütőipar alakítja, de az biztos, hogy a gabona árnövekedése mindennek az árát emelni fogja, tehát júliustól általános árrobbanás lehet a húsnál, az olajnál, a tejnél, a cukornál, mindennél, amihez szükség van a gabonafélékre

– közölte a várakozásokat Lakatos Zoltán.

Az elnöknek egyébként az a véleménye, hogy a háború miatt túl vannak árazva a gabonafélék a világpiacon. A drágulásnak azonban előbb-utóbb meg kell állnia, máskülönben kezelhetetlenné válna a piac. Ez leginkább akkor várható, ha megoldódik az ukrajnai helyzet, és egyszerűbbé válik keleti szomszédunk gabonaexportja.

Dr. Lakatos Zoltán cége nagyjából egymillió ember ellátásáról gondoskodik naponta. A szakember nekünk is beszámolt egyebek mellett arról, hogy a villanyszámlájuk 250 millióról 900 millióra ment fel pár hónap alatt. A Haszon Agrár magazin vele készített interjúját ITT és ITT szemléztük a napokban.

Ne hagyd ki!