Igaz, nem a liszt a legköltségesebb tétel a kenyér előállításakor
Fotó: Shutterstock

Olcsóbb lesz végre a kenyér? A szakértők elmondják!

Mérséklődtek a gabonaárak, ami miatt felmerül a kérdés, várható-e a pékáruk – elsősorban a kenyér – árcsökkenése. A szakértők elmondják, mire számíthatunk a sütőipari termékek árszintjével kapcsolatban.


Munkaerőhiány és megugró költségek a sütőiparban

Jelentősen csökkentek a gabonaárak az elmúlt hónapokban. Emiatt felmerül a kérdés, várható-e a pékáruk árcsökkenése is. Jelenleg úgy tűnik, annyira megugrottak a sütőipari termékek előállításának és szállításának a költségei, hogy az árszintjüket számottevően az olcsóbb gabona sem tudja csökkenteni.

Manapság egy jobb kenyér árában már csak 15-20 százalék körül van a búza költségaránya. A mérséklődő búzaár sem jelenthetne többet a végtermék árában, mint 4-5 százalékot. A sütőipari termékek költségszerkezetében azonban lényegesen nagyobb mértékkel esik latba az energia és a munkaerő ára, ezek azonban emelkedtek az utóbbi egy évben

- idézi Raskó György agrárközgazdászt az Agrárszektor.

A jelenleg mintegy 23 ezer embert foglalkoztató magyarországi sütőiparból 6 ezer szakdolgozó hiányzik. A munkaerőhiány a bérköltségeket nyomta feljebb az ágazatban, bár a fizetések jelenleg is alacsonynak mondhatók. Emellett a megugró energiaárak is szorongatják a szektort.

A helyzetet rontja, hogy a szerény jövedelmezőség miatt a sütőipari szereplőknek jellemzően nincs elegendő tartaléka ahhoz, hogy fejlesztésekkel javítani tudjanak az energiahatékonyságukon, esetleg automatizálással váltsanak ki munkaerőt.

Elkerülte a szektort a csődhullám, de továbbra is gondokkal küzdenek a pékségek

Bár korábban a Magyar Pékszövetség is azt jósolta, hogy a járvány és az energiaárak drágulása miatt a sütőipari vállalatok 20-25 százaléka meg fog szűnni, bezár vagy a nagyok felvásárolják őket, de ez nem történt meg

- idéztük Septe Józsefet, a Magyar Pékszövetség elnökét néhány hete.

Ő úgy látja, a vállalkozások az utóbbi időben átgondolták a tevékenységüket, megpróbáltak gazdaságosabban működni, például energiát megtakarítani. Sok sütőipari cég megerősödött, azonban a legtöbb továbbra is szenved a munkaerőhiány miatt.

A végzett pékek, amikor már van hozadéka a tudásuknak, akkor azt Németországban, Ausztriában vagy Norvégiában is hasznosítják. A jobb fizetés reményében választják egy másik európai ország sütödéjét. (…) A sütőiparban az elmúlt években azért komoly béremelés volt, éppen azért, hogy meg tudják tartani a munkavállalókat

- nyilatkozta Septe József.

Egyre kevesebb kenyér fogy

Megjegyezte, korábban 72 kilogramm kenyér és 10-12 kilogramm egyéb pékáru volt az éves egy főre jutó fogyasztás Magyarországon. Azonban mostanra 50-52 kilogrammra csökkent a kenyérfogyasztás.

Először a koronavírus-járvány, majd a háború és az infláció emelkedése miatt vettek kevesebb kenyeret a magyarok. (…) A fogyasztók a minőségibb termékek felé fordultak. Tapasztalatok szerint a hagyományos kovászos technológiát használó pékségeknél egyre inkább ragaszkodnak a vevők a kovásszal készült kenyerekhez

- mondta a Pékszövetség elnöke.

Ne hagyd ki!