Aranyló gabonamező kék éggel bárányfelhőkkel

Soha nem látott magasságokba emelkedtek az élelmiszerárak az év harmadik hónapjában, miután az Ukrajnában zajló háború miatt nagyot nőtt az alapvető gabonák és az étolajak ára – közölte az ENSZ élelmezésügyi szervezete.


Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet, a FAO élelmiszerár-indexe, amely a világszerte forgalmazott, legfontosabb élelmiszerek árát monitorozza, márciusban 159,3 pontos volt, és a februárit is utólag feljebb kerekítették, 141,4-re. A második havi számot korábban 140,7-re tették, ami ugyancsak havi rekord volt.

Ukrajna mással van elfoglalva

Oroszország és Ukrajna fontos exportőrök a búza, kukorica, árpa és napraforgó olaj piacán fekete-tengeri szállítási útvonalakon keresztül. Az immár hat hete tartó orosz háború Ukrajna ellen leállította a kijevi exportot.

A FAO a múlt hónapban átlagosan 20 százalékra becsülte az élelmiszer- és takarmányár-emelkedést az Ukrajnában zajló hadművelet miatt.

Ez a világ egyes részein alultápláltsághoz vezethet

- hívták fel a figyelmet.

Márciusban

a gabonaárindex 17 százalékkal, a növényi olajaké pedig 23 százalékkal emelkedett, mind a kettő új rekordnak számít.

A fekete-tengeri régióból elmaradó gabonaszállítmány tovább emelte az árat, amely már a háború előtt is tíz éve nem látott magasságban volt a FAO összegzése szerint.

A cukor és a tejtermékek ára ugyancsak erőteljes ütemben növekedett márciusban.

Kevesebb gabona terem az idén, de még nem vészes

A FAO egyben csökkentette az idei évre várt gabonatermés mértékét is, 784 millió tonnára. Az előző hónapban ez a szám még 790 millió tonna volt.

Ebben már azzal is számolt, hogy az ukrajnai őszi gabona legkevesebb 20 százaléka lábon marad.

A fenti becsült összérték azonban még így is 1 százalékkal meghaladja a tavalyi évi össztermést – figyelmeztettek.

A FAO korábbi, élelmiszerármelkedésre vonatkozó előrejelzéséről itt lehet bővebben olvasni.

The Conversation

Ne hagyd ki!