Kócos hajú kisfiú egy tál étellel az ingyenkonyháról

Kisfiú Új-Delhiben a népkonyháról kapott tál étellel

Fotó: Shutterstock

Egész országok süllyedhetnek mélyszegénységbe idén

Negyedmilliárddal emelkedhet a világon a mélyszegénységben élők száma az év végére a globális élelmiszerár-emelkedés miatt. Ez a szám azzal egyenértékű, mintha az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és Spanyolország minden egyes lakója mélyszegénységbe süllyedne. Tovább növekszik a globális egyenlőtlenség.


Az Oxfam nemzetközi nonprofit szervezet becslése szerint az ukrajnai háború miatt is emelkedő élelmiszerárak önmagukban 65 millió földlakót taszíthatnak extrém szegénységbe az év végére. A Világbank korábban 198 millióra tette

a napi kevesebb, mint 1,90 dollárból (650 forintból) élők

számát 2022-re, az Oxfam új becslése ezen felül értendő: vagyis a nincstelenek teljes száma várhatóan 263 millióval növekszik idén.

Egész országok süllyedhetnek nyomorba

Azonnali, radikális lépések nélkül tanúi leszünk egy emberiséget sújtó összeomlásnak – fogalmazott Gabriela Bucher, az Oxfam nemzetközi vezetője.

Ez a borzasztó kilátás különösen gyomorforgató annak fényében, hogy

erős emberek egy kis csoportjának kezében billió dollárok összpontosulnak,

de nem szándékoznak megállítani ezt a folyamatot – tette hozzá.

A jelentésben azt is megjegyzik, hogy egész országok süllyedhetnek mélyszegénységbe, miután a világjárvány során kimerültek anyagi forrásaik, és megszorító intézkedéseket kénytelenek bevezetni.

Lenne megoldás 

Az Oxfam szerint ha elegendő számú kormány hajlandó volna emelni a gazdagok adóját, például

egy 2 százalékos vagyonadóval a milliomosok, és egy 5 százalékossal a milliárdosok esetében,

az a pénz már elég lenne arra, hogy 2,3 milliárd embert kiemeljenek a szegénységből, emellett elegendő vakcinát biztosítsanak világszerte, és az alacsony vagy közepes jövedelmű országokban mindenkinek járjon egészségügyi ellátás és szociális védelem.

A nonprofit szervezet keményen visszautasítja azt az álláspontot, hogy az egyes kormányoknak nincs elég pénzük vagy lehetőségük arra, hogy mindenki számára emberhez méltó életet biztosítsanak: kiemeljék őket a szegénységből, az éhezésből, és gondoskodjanak az egészségügyi ellátásukról és jóllétükről. Ehelyett úgy látják, hogy

hiányzik a gazdasági képzelőerő és a politikai szándék

ennek megvalósításához.

A folyamatról, hogy a világjárvány nyomán hogyan lettek a gazdagok még gazdagabbak, és hogyan nőtt a globális egyenlőtlenség, itt írtunk. Arról pedig, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háború hatása a világ legszegényebb országai közül legalább kettőt máris krízisbe sodort, itt lehet bővebben olvasni.

Ne hagyd ki!