Sok készpénz egy barna bőröndben
Fotó: Shutterstock

A mesésen gazdagok még gazdagabbak lettek a járványban

Az amerikai gazdagok krémjének vagyona tavaly 6 és fél billió dollárral növekedett, főként a részvényárak emelkedésének, a pénzügyi piacok mozgásának köszönhetően.


A lakosság leggazdagabb 1 százalékának összvagyona tavaly új rekordot állított be: 2021 utolsó negyedévének végére elérte a 45,9 billió dolláros értéket – derül ki a Federal Reserve felméréséből. A pandémia kitörése óta pedig Jeff Bezos, Warren Buffett és hasonló kaliberű társaik gazdagsága összesen 12 billió dollárral emelkedett, másképpen kifejezve több, mint az eredeti vagyonuk harmadával.

Meghökkentő

A számokat Edward Wolff, a New York University (NYU) közgazdász professzora meghökkentőnek tartja.

A pandémia idejére tehető vagyongyarapodás az elmúlt negyven én egyik legnagyobb arányú vagyongyarapodása, de az is lehet, hogy a legnagyobb

– fogalmazott Wolff.

Az Egyesült Államokban a felső 1 százalék birtokolta a javak több mint 32 százalékát 2021 végére, ami új rekordot jelent. Az alsó 90 százalék részesedése ugyanakkor kissé csökkent a koronavírus világjárvány kitörése óta: 30 és fél százalékról 30,2 százalékra.

A csúcsgazdagok vagyona ugyanakkor a tőzsdei mozgások miatt idén egyelőre változatlanul maradt, vagy kis mértékben csökkent.

Így megy a pénzfialtatás

A szárnyaló részvényárak öngerjesztő folyamatot eredményeztek – mutatott rá az NYU professzora. Miután a részvényvásárlás a leggazdagabbakra jellemző, az emelkedő részvényárfolyamok őket juttatják még több pénzhez. Ennek eredményeképpen

még több fölös pénzük lesz, amit nem félnek újra befektetni,

vagyis még több pénz kerül a tőzsdére, ez pedig tovább emeli a részvényárakat.

A növekvő vagyoni különbségek fűtik a tőzsdét, ez pedig, ismét csak növeli a vagyoni egyenlőtlenséget

– magyarázta Wolff.

A magáncégek bevételeiből szintén sokat szakítottak a leggazdagabbak. Az Egyesült Államokban a felső 1 százalék birtokolja a magáncégek 57 százalékat a Fed összesítése szerint.

Ezen magáncégek értéke tavaly 36 százalékkal emelkedett.

A gazdagok krémje ugyanakkor csak mérsékelten profitált az emelkedő ingatlanárakból. Részesedésük az amerikai ingatlanvagyonban a pandémia kitörése óta enyhén csökkent, ezzel párhuzamosan a társadalom maradék 99 százalékánál kissé emelkedett.

Ne hagyd ki!