Gyerekek állnak sorba egy tál ételért
Fotó: Shutterstock

Igazságtalan világ: a szegényeknek jut még kevesebb a háború miatt

Humanitárius katasztrófára figyelmeztet a Világbank elnöke az Ukrajna ellen indított orosz háború nyomán kialakult élelmiszerválság miatt. David Malpass szerint a rekordáremelések miatt százmilliók süllyedhetnek nyomorba, ha a krízis folytatódik.


A humanitárius katasztrófa mellett a kormányokat is szinte megoldhatatlan feladat elé állíthatja az élelmiszerhiány, hiszen nem ők okozták, nem tudnak ellene tenni semmit - tette hozzá.

A legszegényebbeket sújtja

A Világbank számításai szerint "óriási mértékű", 37 százalékos élelmiszeráremelkedés jöhet, ami a szegények körében megsokszorozódva érződik majd. Kevesebbet fognak enni, és minden másra, például a gyerekeik taníttatására is kevesebb fog jutni.

"Az áremelkedés a szegényeket fogja a leginkább megütni, akárcsak a pandémia. Ez egy nagyon igazságtalan helyzet"

– fogalmazott Malpass a BBC-nek.

Az áremelkedés átfogó és mély lesz, kezdődik az olajokkal, a gabonával, majd elér más terményeket is, például a kukoricát, mert annak az ára is emelkedik, ha a búzáé nő.

Malpass szerint a világon elég élelmiszer volna ahhoz, hogy senki ne éhezzen,

a globális készletek történelmi léptékben is nagyok,

de ezeket meg kell osztani, és odairányítani, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Krízis a krízisben 

Kialakulhat egy újabb krízis a már meglévő krízisen belül, ha a fejlődő országok képtelenek lesznek fizetni a pandémia idején felvett tartozásaikat az élelmiszer- és az energiaárak emelkedése mellett.

A Világbank elnöke szerint ez egy nagyon valós lehetőség.

A legszegényebb országok 60 százaléka már most a fizetésképtelenség határán áll.

Az, hogy David Malpass elismerte: aggodalomra ad okot a fejlődő országok küszöbönálló fizetésképtelensége, nagy jelentőségű. A pandémia idején a gazdag országok szó nélkül adtak kölcsön, hogy segítsék a járvány elleni küzdelmet. A háború azonban új helyzetet teremtett. A hitelezők nem is csak nyugati bankok, hanem Kína is. Az ázsiai ország nagyjából ugyanannyit adott kölcsön, mint az összes nyugati hitelező együttvéve, és más, szigorúbb feltételekkel. Egyelőre nem tudni, Peking hajlandó lesz-e az együttműködésre.

Az ENSZ friss jelentése szerint az Ukrajnában zajló háború óriási emelkedést okozott az élelmiszerárakban, márciusban rekordok dőltek.

Az Oxfam nonprofit szervezet nemrég arra figyelmeztetett, hogy negyedmilliárddal növekedhet a nyomorban élők száma a világon 2022-ben.

Ne hagyd ki!