Uborkás-krémsajtos szendvicsek zöld tányéron

A britek hagyományos eledele, a krémsajtos-uborkás szendvics

Forrás: Shutterstock

Lőttek az uborkaszezonnak a briteknél

Anglia délkeleti csücskében üresen állnak a hatalmas üvegházak, pedig már itt volna a vetés ideje. A drága energia miatt a gazdák nem tudják megfizetni a fűtésüket, így aztán az uborka a gazdagok kiváltságává válhat.


Az ország más részein ugyancsak elmaradt a paprika, padlizsán és paradicsom ilyenkor szokásos veteményezése. Már a tavalyi év végén

hatalmasat emelkedtek az energiaárak,

ezen tovább lendített az Ukrajna ellen indított orosz invázió, ami gazdasági szempontból sok helyen értelmetlenné tette a vetést.

Hiánycikk lehet 

Az Egyesült Királyság gazdaságaiban az ottani klíma miatt

kulcsfontosságú az üvegházak fűtése

az élelemtermesztéshez, de erről most sokan inkább lemondanak. Ez csak az egyik következménye a február 24-én indított háborúnak, amely egyelőre felmérhetetlen károkat okozhat az élelmiszerellátásban világszerte, ideértve a gabonatermesztés körüli bizonytalanságot, és az étkezési olajok árának drasztikus növekedését.

A szigetországban máris történelmi csúcsokat dönget az infláció,

az élelmiszerárak emelkedése pedig csak magasabbra fogja lökni azt.

Az uborkás szendvics az ötórai teázás hagyományos része,

ám lehet, hogy a zöldség hamarosan hiánycikké válik.

Megfizethetetlenné válhat

Tavaly egy darab uborka termesztésének költsége 25 penny (azaz 110 forint) volt Nagy-Britanniában, most 50 penny (220 forint), a várakozások szerint pedig hamarosan megüti a 70 pennyt (310 forint), legalábbis így kalkulál a Brit Termesztők Szövetsége.

A téli időszakban a britek a primőrzöldségek 90 %-át eddig is külföldről hozták be, nyaranta azonban eddig csaknem önellátóak voltak.

Nagy-Britanniában a Brexit után máris magasabb inflációval szembesülnek, mint Európa legtöbb államában.

A szigetországban februárban 6,2 %-os volt az infláció, ehhez foghatóhoz 30 éve nem volt példa. 2022 végére pedig 9 %-os inflációval számolnak, ami a legnagyobb életszínvonal-visszaesést jelentheti számukra az 1950-es évek óta.

Ne hagyd ki!