gabona, búza

Illusztráció

Fotó: Unsplash

A szomszédból indul a világpiacra az ukrán gabona

Oroszország július közepén felmondta a fekete-tengeri gabonaegyezményt, ezzel megfosztva Ukrajnát a biztonságos tengeri exportútvonalaktól. Azóta is lázasan folyik az alternatív útvonalak keresése, de most Kijev és Zágráb megállapodásának köszönhetően a probléma megoldódni látszik.


Az ukrán és a horvát főváros kezet fogott, így innentől kezdve Ukrajna Horvátország dunai és adriai kikötőit használhatja majd a gabonaexportálásra – jelentette be július utolsó napján Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Azzal, hogy Oroszország nem hosszabbította meg az egyezményt, a 32 millió tonna kukoricát, búzát és más gabonaféléket exportáló Ukrajna nehéz helyzetbe került. Az egyezmény felmondását Oroszország azzal indokolta, hogy Ukrajna nem teljesítette a megállapodás orosz mezőgazdasági termékek és a műtrágya exportjára vonatkozó részét. Ahogy a német Deutsche Welle már korábban megírta, Moszkva az egyezményért cserébe a fizetésekre, a logisztikára és a szállítmányok biztosítására vonatkozó nyugati szankciókat szerette volna kikerülni, melyek elmondásuk szerint eddig akadályozták az orosz exportálást.

Az ukrán és az orosz gabona nagyrészt Észak-Afrikába, a Közel-Keletre és a fejlődő országokba érkezett. Vlagyimir Putyin még július második felében Szentpéterváron megígérte az afrikai államok vezetőinek, hogy nem fogja megszüntetni az Afrikába irányuló exportot. Az Afrikai Egységszervezet elnöke kételyeit fejezte ki, mondván nem biztos, hogy Oroszország képes lesz pótolni a kieső szállítmányokat, kiemelve, hogy az árak emelkedése óriási kihívást jelent az igencsak szegénynek mondható afrikai országoknak.

Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan egyébként Putyinnal való találkozása után július 15-én még azt mondta, arra számít, hogy az orosz elnök meghosszabbítja a megállapodást. Még Ferenc pápa is megkérte Oroszországot, hogy állítsák vissza az fekete-tengeri egyezményt. A katolikus egyház feje arra kérte a Szent Péter téren egybegyűlteket, imádkozzanak Ukrajnáért, hangsúlyozva, hogy éhezők milliói várják a táplálékot.

„Most a leghatékonyabb útvonalak kidolgozásán fogunk fáradozni, a legtöbbet hozzuk majd ki a horvát kikötők adta lehetőségekből” – mondta Kuleba.

„Minden segítség az exportok blokádjának feloldásához, minden megnyitott ajtó kézzelfogható hozzájárulást jelent a globális élelmezés biztonságának fenntartásához” – tette hozzá.

Moszkva a megállapodás felmondása óta Ukrajna fekete-tengeri kikötőit bombázza.

Forrás: HVG, HVG, Magyar Nemzet


Ne hagyd ki!