gabona, ukrajna, búza

Illusztráció

Fotó: Unsplash

Újra ketyeg az ukrán gabonabomba! Mit talált ki az agrártárca?

A magyar és az ukrán agrárminiszer hétfői tárgyalását követően kiderült, minden bizonnyal Európai Uniós tranzittámogatással fogják eljuttatni az ukrán gabonát annak korábbi piacaira.Mint azt megírtuk, Oroszország július közepén felmondta a fekete-tengeri gabonaegyezményt, ezzel megfosztva Ukrajnát a biztonságos tengeri exportútvonalaktól. Az Európai Unió azóta olyan megoldásokon gondolkozik, amivel segíteni tudná a nehéz helyzetbe szorult Ukrajnát. Nagy István tárcavezető augusztus 7-én találkozott Ukrajna mezőgazdasági és élelmiszerügyi miniszterével, Mikola Szolszkijjal.

Ez is érdekelhet: Ekkora gabonatermés várható itthon és az EU-ban

Kiderült, Magyarország továbbra is támogatja az ukrán mezőgazdasági termékek eljuttatását az ország korábbi piacaira.

Nagy kiemelte, a Brüsszelben folytatott júliusi Mezőgazdasági és Halászati Tanácsülésen egy olyan alap létrehozására tett javaslatot, amivel az ukrán mezőgazdasági termékek tranzitját tudnák támogatni.

A tárcavezető szerint ezzel a megoldással versenyképes áron lehetne eljuttatni az Ukrán gabonát azon célországok területeire, ahova az ország eddig is exportált. A miniszter úgy gondolja, közös európai megoldást kell találni a folyamat kezelésére, szerinte északi és déli szabad kikötők fenntartásával Ukrajna továbbra is el tudná látni Afrikát és a Közel-Keletet gabonával. Nagy kifejtette, örül az ukrán-horvát megállapodásnak, elmondása szerint pedig Magyarország támogatni fogja, hogy az ukrán gabona zavartalanul tudjon eljutni a horvát kikötőkbe.

Tetszhet: Ukrajnai gabonabehozatal: Ennyi pénzt kapnak a magyar gazdák

A miniszter megemlítette, az idei kedvező időjárásnak köszönhetően mind az itthoni, mind az ukrán mezőgazdasági eredményekben megmutatkozik, így mindkét országban jó terméssel számolhatnak.

Mindennek ellenére Magyarország továbbra sem tervezi megszüntetni az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó import-tilalmat. A tilalom egyébként egyelőre szeptember 15-ig van érvényben.


Forrás: kormany.hu

Ne hagyd ki!