Aranyló búzamező kék égbolt
Fotó: Shutterstock

A 2023-as élelmiszerválság más lesz, mint az idei – rosszabb

A pandémia, az ukrajnai háború és az ellátási láncok körüli káosz együttesen növelte egy sor élelmiszer árát a gabonától a napraforgó olajon át az avokádóig.

Az ellátási láncok már a Covid-19 megjelenése óta szakadoznak, a háború csak tovább súlyosbította a problémát, lévén Ukrajna és Oroszország is fontos gabonaexportőrök. Emiatt kilőttek az alapvető élelmiszerek árai, és az infláció a legszegényebbeket sújtja leginkább.

A múlt hónapban Ukrajna és Oroszország az ENSZ és Törökország közreműködésével paktumot kötött, amelynek értelmében Ukrajna újraindította a gabonaexportot a fekete-tengeri kikötőkből. A lépés némileg megnyugtatta a piacokat: az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet élelmiszerárindexe júliusra négy egymást követó hónapban csökkent, miután korábban soha nem látott magasságban járt.

Az árcsökkenés azonban nem jut el azonnal a fogyasztókhoz, ráadásul a globális piacon tapasztalható árcsökkenés megjelenése egyes helyi piacokon akár egy évbe is beletelhet. Akkorra pedig már új fejezet kezdődik az élelmiszerválságban, amely ismét felfelé nyomhatja az árakat.

Idén logisztikai probléma, jövőre áruhiány

Az élelmiszerválság idén főképp abból adódik, hogy az orosz és az ukrán gabona – eltérő okok miatt – nem tud kijutni a piacra. Jövőre azonban maga az áru lehet veszélyben, különösen Ukrajnában.

A február 24-én kezdődött orosz támadás az országban felborította az éves mezőgazdasági ciklust, és megzavarta az áprilisban és májusban esedékes vetést. (Szeptembertől novemberig is esedékes lesz még egy újabb vetés.)

Júliusban Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren jelezte, hogy az idei aratáskor várhatóan csak feleannyi terményt takarítanak be, mint máskor.

A McKinsey tanácsadó cég friss, augusztusi becslése szerint az ukrán gabonatermelés 35-45 százalékkal lehet kevesebb a következő aratási szezonban.

A folyamatban lévő konfliktus miatt a gazdák nem tudják kellőképpen előkészíteni a földeket, bajos a vetés, a növények védelme és műtrágyázása, így a következő betakarításkor várhatóan még kevesebb termés lesz – írták.

A McKinsey úgy számít, hogy idén az ukrán termés 30-44 millió tonnával lehet kevesebb a megszokottnál.

Műtrágyahiány és klímaváltozás

2021-ben Oroszország felelt a világ műtrágyaellátásának majdnem ötödéért.

Az Urea nitrogénalapú műtrágya ára csaknem megduplázódott az egy évvel ezelőttihez képest. A gazdák így világszerte arra kényszerülnek, hogy kevesebb műtrágyát használjanak.

Emiatt kevesebb lesz a termés azokban az országokban is, amelyek erősen importfüggők, például Brazíliában. Ez várhatóan tovább csökkenti a világpiacon elérhető gabona mennyiségét – írja a McKinsey.

Mindezek mellé jön még az extrém időjárás a klímaváltozás miatt, például a súlyos szárazság Európában, áradások Ausztráliában. A McKinsey ezért arra számít, hogy

a következő élelmiszerkrízis súlyosabb lesz, mint a 2007-2008-as, illletve a 2010-2011-es.

Az ukrajnai konfliktus a globális élelmiszerrendszer fontos alappilléreit rengette meg, egy már amúgy is bizonytalan helyzetben – írják.


Ne hagyd ki!