Idén hétmillió hektár termőföldet tudtak bevetni az ukrán gazdák
Fotó: Shutterstock

Golyóálló mellényben vetnek idén Ukrajnában

Jelentősen csökkentek a vetésterületek Ukrajnában az oroszokkal való háború miatt. Az előző szezonból azonban több millió tonna gabona maradt az országban, mivel nem tudták elhagyni a keleti szomszédunkat a háború miatt. Pedig az idén éjjel, golyóálló mellényben és sisakban is vetettek az ukrán gazdák.


Harmadával csökkenhet a tavaly termelt mennyiség

Idén tavasszal a harcok miatt, összesen hétmillió hektárt tudtak bevetni az ukrán gazdák, ami negyedével – harmadával lehet kevesebb, mint egy évvel korábban. A gabonaexportjuk azonban nem állt le, több mint egymillió tonnát sikerült exportálniuk áprilisban – nyilatkozta Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter a napokban.

Az említett mennyiség első hallásra soknak tűnhet, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) múlt heti közleménye azonban másról árulkodik. Eszerint nagyjából 25 millió tonna gabona ragadt Ukrajnában, miután nagy gondot jelent a szállítás akár az infrastrukturális problémák, akár a fekete-tengeri kikötők lezárása miatt. Ezek a készletek pedig az idei termés elől is elvehetik a helyet.

Jelenleg Románia felé tudnak leginkább exportálni, azonban, ha a román és bolgár új gabona nagyobb mennyiségben megjelenik a piacon, az ukránoknak ismét szállítási problémáik adódhatnak. Ezt követően a balti kikötők jelenthetnek alternatívát a számukra.

Éjjel is vetettek az ukrán gazdák

A nemrégiben lemondott Roman Lescsenko ukrán mezőgazdasági miniszter szerint az ukrajnai mezőgazdászok éjjel vetettek, azért, hogy ne maradjon ki az idei termés. Azonban így is jóval kevesebb hektár termőföldet tudnak megművelni, mint korábban.

Újabban pedig arról írt a CNBC, hogy idén golyóálló mellényre és sisakra is szüksége volt a gazdálkodóknak a földeken a munkához.

Élelmiszerhiánytól tartanak Ukrajnában

Ukrajna márciusban több mezőgazdasági termékre kivitelét felfüggesztette. A háború miatt a keleti szomszédunk vezetése tart az élelmiszerhiány kialakulásától, ezért leállították a hús, a rozs, a zab, a hajdina, a cukor, a köles és a só exportját. A döntés értelmében a búza, a kukorica, a baromfi, a tojás és az olaj kivitele azonban kérvényezhető a Gazdasági Minisztériumnál.

Az idei év legelején egyébként arról szóltak a hírek, hogy az ukránok túl sok étkezési gabonát exportálnak, ezért a belső igények kielégítésére sem maradt elég az országban. A január elején közzétett adatok szerint, egy év alatt mintegy 33,2 millió tonna gabonát értékesítettek külföldön. Ez a mennyiség 6,8 millió tonnával haladja meg az egy évvel korábbit.

Miután 2021 végére összesen 800 ezer tonna étkezési búza maradt csupán az országban (ami nem elég a belső kereslet kielégítésére sem), problémák jelentkeztek a hazai ellátásban. Ukrajnában hiánycikké vált a jó minőségű gabona. A kisesett mennyiséget pedig harmadosztályú, állati takarmánynak szánt búzával helyettesíthetik a pékáruk alapanyagául szolgáló lisztekben.

A hírek szerint a kialakult helyzet miatt az exportőrök mohósága okolható, valamint az, hogy Ukrajnában nincs megfelelően ellenőrizve és szabályozva a gabonaexport.


Ne hagyd ki!