A Razoni fedélzetén több mint 26 ezer tonna ukrán kukorica van
Forrás: Twitter

Fellélegezhet a világ: naponta útnak indulhat egy ukrán gabonával teli hajó

Törökország arra számít, hogy napi egy gabonaszállító hajó hagyja majd el az ukrajnai kikötőket, amíg él a biztonságos tengeri folyosóról szóló megállapodás. Ezt egy magas rangú török kormányzati tisztviselő közölte, miután az első, ukrajnai gabonával teli hajó útnak indult hétfőn.

A Razoni fedélzetén 26 és fél ezer tonna kukoricával a libanoni Tripoliba tart, már elhagyta a Fekete-tenger romániai deltáját, és közeledik Törökország felé, ahol szerdán átvizsgálják a rakományát.

Diplomáciai áttörés

A Razoni útnak indítására azután nyílt lehetőség, hogy Törökország és az ENSZ közreműködésével megállapodás született Oroszország és Ukrajna között a gabona és a műtrágya exportjáról. A júliusi egyezség ritka diplomáciai áttörés a háborúban álló felek között.

Ukrajna a világ egyik fő gabonaexportőre, a most megindult szállítmány a globális élelmiszerválságot hivatott enyhíteni.

A tervek szerint minden nap elindul egy hajó – közölte a török kormányzati tisztviselő a Reutersszel. Kiindulópontként Odesszára és két másik ukrajnai kikötőre gondolt, amelyek szerepelnek a megállapodásban. Ha minden rendben megy, akkor egy ideig fenntartható a napi egy hajónyi gabonaszállítmány indítása – tette hozzá.

Négyes kontroll

A neve elhallgatását kérő hivatalnok elmondta, hogy a Razoni indulása pár napot csúszott technikai problémák miatt, de azokat mostanra kiküszöbölték. A NATO-tag Törökország arra számít, hogy a tengeri folyosó gond nélkül fog működni a jövőben.

A török védelmi minisztérium közölte, hogy a szerdán a korai órákban

a török partokhoz érkező hajót orosz, török, ukrán és ENSZ-tisztviselők jelenlétében vizsgálják át.

A négy fél képviselőiből álló koordinációs központ (Joint Coordination Centre) a tervek szerint nyomon követi a szállítmányokat, illetve ellenőrzi őket. Ha minden rendben, folytathatják az utat a Boszporusz-szoroson át, amely a Fekete-tengert köti össze a világpiacokkal. A Razoniról és esetleges más szállítmányokról magyar idő szerint szerda délelőtt tízkor tartanak sajtótájékoztatót a koordinációs központ képviselői.

Arról, hogy milyen égető szükség van a világon az ukrán gabonára, itt és itt is írtunk.


Ne hagyd ki!