Rozsmező és kék ég felhőkkel
Fotó: Shutterstock

Itt vannak a számok az ukrán élelmiszerexport bezuhanásáról

A kulcsfontosságú ukrán mezőgazdasági árucikkek exportja majdnem felére esett vissza a háború kezdete óta, 2021 hasonló időszakával összehasonlítva – derül ki az ukrán mezőgazdasági tárca adataiból.


Oroszország február 24-én támadta meg Ukrajnát, és a háborúban az oroszok elzárták az ukrán tengeri kikötőket, jelentős mennyiségű termést elpusztítottak, míg más termények a háború miatt a földeken maradtak betakarítatlanul.

Idén február 24-e és augusztus 15-e között a mezőgazdasági árucikkek exportja 10 millió tonnára esett vissza Ukrajnában, a tavalyi, ugyanebben az időszakban kiküldött 19 és félmillió tonnáról.

A 2022-es gabonatermés körülbelül 50 millió tonna lesz, szemben a tavalyi 86 millió tonnával, bár az rekordérték volt.

Ugyancsak február 24-e és augusztus 15-e között Ukrajna

  • 3,8 millió tonna kukoricát,
  • 1,4 millió tonna napraforgómagot,
  • közel 1 millió tonna napraforgó olajat,
  • 640 ezer tonna körüli búzát

exportált.

Édeskevés

Az ország, amelynek élelmiszertermelő kapacitása a kijevi kormány szerint 400 millió ember ellátására is képes, a fenti időszakban ugyancsak exportált árpát, szójababot és szójaolajat, napraforgó és szójabab darát (ezek az olajgyártás melléktermékei).

Július végén három ukrán fekete-tengeri kikötőt szabaddá tettek egy Moszkva és Kijev között született megállapodás értelmében, amelyet az ENSZ kezdeményezett, és amelyben Törökország is közvetített. Azóta mintegy 30 hajó indult útnak, fedélzetén ukrán gabonával, hajónként körülbelül 20-25 ezer tonnával.

Itt írtunk arról, hogy az orosz előrenyomulás következtében az ukrán lelőhelyek és nyersanyagok jelentős része is orosz kézre került.

The Conversation

Ne hagyd ki!