Közöljük a magyarországi várakozásokat is
Fotó: Shutterstock

Ekkora gabonatermés várható itthon és az EU-ban

Tovább csökkentette az idei mezőgazdasági terméshozam-előrejelzését az Európai Unió. Az utóbbi hetek száraz és meleg időjárása nem kedvezett a növényeknek. Közöljük azt is, hogyan alakulhat a magyarországi termés.


Nem kedvezett az időjárás a gabonaféléknek Európában

A vártnál kevesebb gabona, olajos növény és cukorrépa teremhet az idén az Európai Unióban: az utóbbi hetek kedvezőtlen, száraz és meleg időjárása miatt tovább csökkentette az EU termésfigyelő szolgálata az idei terméshozam-előrejelzését.

  • Az aktuális prognózis alapján búzából a hektáronként korábban jelzett 5,92 tonna helyett csak 5,8 tonna várható, bár ez megfelel az ötéves átlagértéknek.
  • Kukoricából a júniusi 7,61 tonna/hektáros előrejelzést 7,53 tonnára módosították. Igaz ez még 1 százalékkal mindig magasabb az átlagnál, és 28 százalékkal több a tavalyinál.
  • A napraforgó hozamának előrejelzése 4 százalékkal 2,12 tonnára csökkent. Az új érték 5 százalékkal marad el az előző évek átlagától.
  • Tavaszi árpából a tavalyinál 14 százalékkal kevesebbet, hektáronként 3,62 tonnát prognosztizáltak.
  • A cukorrépából 3 százalékkal csökkentette a szolgálat az előrejelzését egy hónap alatt, így most hektáronként 73,3 tonnára számítanak, ami 2 százalékkal haladja meg az átlagot.
  • Repcéből a júniusban jelzett 3,29 tonna helyett hektáronként csak 3,2 tonna várható, ami 3 százalékkal múlja felül az átlagértéket.
A romló hozamvárakozások fő okai a szokásosnál jóval szárazabb körülmények, amelyek több mint egy hónapon keresztül Nyugat-, Közép- és Észak-Európa nagy részén, valamint Kelet-Romániában jelentkeztek

idézi a jelentést a VG.

Búza, árpa, repce: már látszik, mekkora lehet a hazai termés

Hazánkban átlag feletti az vetésterületek nagysága ebben a gazdálkodási évben. Így nagyjából 1,8 millió hektáron zajlik a nyári aratás Magyarországon.

A kalászosok és a repce kedvező állapotban voltak a munkálatok kezdetekor. Ezen kultúrák esetében a termés országos mennyisége és átlaghozama az előzetes várakozásokhoz képest alacsonyabbnak ígérkezik, de természetesen lényegesen jobb a tavalyi, történelmi aszályos esztendőnél

- jelezte közleményében Nagy István agrárminiszter néhány napja.

Elmondta, az őszi árpa több mint háromnegyedét már betakarították. A növényből nagyjából 2,1 millió tonnás eredmény várható idén, szemben a tavalyi, 1,4 millió tonnával. Mivel az előző évekhez képest jelentősen növekedett az őszi búza vetésterülete, abból 5,5 millió tonna körüli eredményre számít az agrárminiszter. Továbbá a 2022-es adatokhoz mérten 50 ezer hektárral visszaeső (most 189 ezer hektáron gazdálkodnak vele) káposztarepce termésmennyisége is jónak ígérkezik, és 614 ezer tonna környékén alakulhat.

A tavaszi vetések a teljes, 2,1 millió hektáros összterülettel lényegében megfelelnek a korábbi évek nagyságrendjének. A vetésterületen belül azonban eltolódás jelentkezik, a napraforgó vetések idei 678 ezer hektáros területe emelkedett a korábbi évek átlagához képest, a kukorica idei vetésterületének 746 ezer hektárra történő csökkenése mellett. A változás mögött a piaci folyamatok és a tavalyi aszályos év relatíve alacsony termésátlaga áll

- idéztük a minisztert.

Ne hagyd ki!