Magyarországon is zajlik az aratás
Fotó: Shutterstock

Búza, árpa, repce: már látszik, mekkora lehet a hazai termés

Javában zajlik a búza, az árpa és a repce betakarítása Magyarországon. Nagy István agrárminiszter előzetes adatokat közölt, mekkora termésmennyiség várható ezekből a növényekből az idei szezonban hazánkban.


Zajlik az aratás Magyarországon

Átlag feletti a magyarországi őszi vetésterületek nagysága ebben a gazdálkodási évben. Így nagyjából 1,8 millió hektáron zajlik a nyári aratás hazánkban.

A kalászosok és a repce kedvező állapotban voltak a munkálatok kezdetekor. Ezen kultúrák esetében a termés országos mennyisége és átlaghozama az előzetes várakozásokhoz képest alacsonyabbnak ígérkezik, de természetesen lényegesen jobb a tavalyi, történelmi aszályos esztendőnél

- jelezte közleményében Nagy István agrárminiszter.

Elmondta, az őszi árpa több mint háromnegyedét már betakarították. A növényből nagyjából 2,1 millió tonnás eredmény várható idén, szemben a tavalyi, 1,4 millió tonnával. Mivel az előző évekhez képest jelentősen növekedett az őszi búza vetésterülete, abból 5,5 millió tonna körüli eredményre számít az agrárminiszter. Továbbá a 2022-es adatokhoz mérten 50 ezer hektárral visszaeső (most 189 ezer hektáron gazdálkodnak vele) káposztarepce termésmennyisége is jónak ígérkezik, és 614 ezer tonna környékén alakulhat.

A tavaszi vetések a teljes, 2,1 millió hektáros összterülettel lényegében megfelelnek a korábbi évek nagyságrendjének. A vetésterületen belül azonban eltolódás jelentkezik, a napraforgó vetések idei 678 ezer hektáros területe emelkedett a korábbi évek átlagához képest, a kukorica idei vetésterületének 746 ezer hektárra történő csökkenése mellett. A változás mögött a piaci folyamatok és a tavalyi aszályos év relatíve alacsony termésátlaga áll

- idézi a minisztert az Agrárszektor.

Ukrajnai gabonabehozatal: Ennyi pénzt kapnak a magyar gazdák

Egyébként az Európai Bizottság 100 millió euróval támogatja öt uniós tagország termelőit, akik egységesen kiálltak azért, hogy Európa belső piacait megvédjék az ukrán gabona által okozott negatív hatásoktól - nyilatkozta Nagy István agrárminiszter júniusban, Luxemburgban.

Az uniós tagállamok mezőgazdasági minisztereinek tanácskozásán Nagy István hozzátette: a támogatás elérése nagy küzdelem volt, hiszen nemzeti hatáskörben kellett az érintett tagállamoknak fellépniük, hogy Brüsszel érzékelje az ukrajnai gabona kockázatainak jelentőségét.

Az öt uniós tagállam, Magyarország Bulgária, Lengyelország, Románia és Szlovákia egységesen fellépett, így meghátrálásra tudtuk késztetni a brüsszeli bürokráciát. Hajlandóak voltak foglalkozni érdemben is azzal, hogy közös európai megoldást kell keresni a gazdák és a belső piacok védelme érdekében

- mondta az agrárminiszter.

A tárgyalások eredményeként a magyar gazdák 15,93 millió eurót kapnak, hogy a raktározási költségeiket és az eladatlan készleteik miatt elszenvedett káraikat mérsékelni tudják. Nagy István ugyanakkor hozzátette, az összeg magában nem túl nagy, tulajdonképpen "szimbolikus gesztus", de "olyan eredmény, amit a jövőben is értékelni kell".

Ne hagyd ki!