Hiába szakadt be a búza ára idén, nem látszik csökkenés a kenyér árszintjén. A szakértők szerint sem várható a sütőipari termékek árának csökkenése a közeljövőben, mivel a gyártás egyéb költségei továbbra is magas szinten állnak.
Jelentősen drágultak a sütőipari termékek Magyarországon
Tavaly március óta átlagosan 67 százalékkal lett drágább a kenyér Magyarországon, a péksütemények árszintje pedig 48 százalékkal emelkedett a KSH adatai szerint. Azonban az étkezési búza termelői ára az év eleje óta mérséklődik, tonnánként 120 ezer forintról esett 87,6 ezer forintra. Emellett Európában a többfelé csapadékos időjárás is jót tett az ültetvényeknek, az őszi búza termőterülete pedig nőtt 1 százalékkal éves összevetésben.
Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke is megerősítette az Agrárszektornak, olcsóbb lett a búza a piacon, így a liszt ára is csökkenésnek indult. Azonban a hazai malmok egyelőre a 2022 nyarán, magas áron megvásárolt lisztből őrölnek. Emellett bár az áremelkedés a lisztnél és a kenyérnél is megszűnt, más költségek növekedése miatt mégsem valószínű, hogy olcsóbbak lesznek a sütőipari termékek. De a szektor egyéb nehézségről is beszámolt.
Véleményünk szerint a magyar sütőipar az eddigi nehézségeket megfelelő módon megoldotta, illetve áthidalta. Reményeink szerint már sem az energiaárban, sem az alapanyag árakban nem áll be újabb negatív helyzet, ami jelentős változtatásra késztetné a magyar sütőipart. A piacon megjelenő, Hatvanban megnyitott, Európa legújabb sütőipari üzeme valószínűsíthetően piaci átrendeződést idéz elő. Ebből kifolyólag némely sütőipari vállalkozások piacvesztés miatt gazdasági nehézségbe kerülnek
- nyilatkozta Septe József.
Nehéz időket élnek a pékek
Hasonlóan látja a helyzetet a Molnárlegény Facebook-oldal szerzője, aki foglalkozását tekintve agrármérnök, pék és molnár. Elmondta, nehéz időket élnek az ágazat szereplők, és összetettebb a helyzet, mint a világjárvány idején volt. Most egyszerre ugrottak meg az inputanyagok árai, valamint emelkedtek más költségek is.
Sok kisebb kovászos pék és cukrász abbahagyta, részben a koronavírus, majd az azutáni időszak hatásai miatt. Az igazi kérdés persze az, hogy ezek a szakemberek vállalkozásbezáró pályaelhagyók lettek-e, vagy “csupán” szakmán belüli pályamódosítók. Mert utóbbi esetben nem vesztek el sem a fogyasztók, sem a szakma számára, ami mindenképpen örvendetes lenne
- mondta a szakember.
Hozzátette, a szakmában maradóknak újra kellett gondolniuk a működésüket, a nyitvatartásukat, a termékkörüket és a kiszállítási együttműködéseiket is. Nem véletlen, hogy ebben az időszakban születtek automatizált pékségek, ahol gépekkel növelték meg a termelékenységet.
Van azonban olyan kovászos pékség is, ahol tudtak bűvíteni ezalatt az időszak alatt. Azoknál a pékségeknél, ahol az értékesítési helyszín jól lett kiválasztva, valamint jó a működési modell, ott lényegesen több esély volt a fejlődésre
- tájékoztatott a szakértő.