Ömlik az ukrán gabona Magyarországra
Fotó: Shutterstock

Mi ezzel a gond? Ukrán búzát is őrölhetnek a magyar malmok

Óriási mennyiségű ukrán búza és kukorica érkezik Magyarországra. A tavalyi rekordméretű aszály miatt kevesebb gabonát takarítottak be a magyar gazdák, ezért szükség volt a gabonaimportra, de mára az dömpingszerűvé vált, és lenyomhatta az árakat. De mi a helyzet a behozott áru minőségével és tisztaságával?


Ömlik az ukrán gabona Magyarországra

Nagy István agrárminiszter beszámolója szerint a tavalyi rekordméretű aszály ellenére több mint kétmillió tonna gabonát exportált Magyarország 2022-ben. Emellett jelentős volt a gabonabehozatalunk is, főleg Ukrajnából. Az Agrárszektor arról ír, amíg a korábbi években jellemzően 50-60 ezer tonna volt az ukrán gabonaimportunk, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) októberig rendelkezésre álló adatai szerint 2022-ben meghaladta az egymillió tonnát.

A napokban több probléma is felmerült ezzel kapcsolatban. Egyesek szerint gond lehet az áru minőségével és tisztaságával. Szóba került, hogy a gabona nem felel meg az uniós előírásoknak, valamint az EU-ban nem engedélyezett növényvédő szerekkel van kezelve. Emellett azt is nehezményezték, hogy dömpingszerűvé vált az ukrán gabonaimport. Lenyomja a hazai gabonaárakat, ami nem jó a magyar gazdáknak. Egyébként az utóbbival kapcsolatban eu-s agrárminiszterek egy csoportja lépéseket kezdeményezett az Európai Bizottságnál a belső piac stabilizálása érdekében.

Így látja a szakértő

Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége (Gabonaszövetség) főtitkára elmondta, pontos információ arról nincs, hogy mennyi kukorica és búza érkezett eddig hazánkba Ukrajnából, az azonban biztos, hogy a szövetség kereskedői nem hoznak be rossz minőségű árut. Nem engedhetik meg maguknak, hogy a megfelelő papírokkal és tanúsítványokkal nem rendelkező gabonát szállítsanak.

Egyébként a megrendelő mondja meg, hogy milyen minőségű és milyen paraméterekkel rendelkező gabonát szeretne venni a kereskedőtől. Azonban a rosszabb minőségű olcsóbb áru jelentős kockázatokat jelent mindkét félnek. Továbbá vannak európai uniós előírások. Eszerint például nem lehetnek a gabonában határérték feletti toxinok, szermaradványok. Emellett a vevő szabja meg azt is, hogy milyen beltartalmi értékű árut venne, valamint malmi felhasználású vagy takarmánynak való gabonára van-e szüksége.

Hozzátette, azt sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az ukrán importgabona nyomja le a hazai gabonaárakat. Naponta változik az árszint az aktuális árfolyam és a kereslet-kínálat függvényében. Azonban elmondtahó, hogy az importált gabonafélék árai kezdenek összeérni a hazai árszabással, nincs közöttük lényeges különbség.

Jelentősen csökkentek az árak

Az elmúlt hetekben zuhant a búza ára, ami kihatással lehet a liszt árszabására is.

5 százalék körül lehet a csökkenés, ami úgy gondolom, februárban elindul. De ahogy a búza ára megy lefelé, és sajnos úgy néz ki, hogy továbbra is csökkenni fog a búza ára, ezt követi általában a liszt árának csökkenése is

- nyilatkozta Dr. Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A magyar termés tonnánkénti ára eddig nagyjából harmadával csökkent. Ez nem jó a hazai termelőknek, de előnyös a fogyasztóknak. Hozzájárulhat ahhoz, hogy a vártnál korábban megálljon hazánkban az élelmiszerek drágulása.

Április-május táján egyértelmű, hogy megáll. Amennyiben az ársapkát a kormány kivezeti, akkor lehet még egy egyszeri megugrás az ársapkás termékekre vonatkozóan. (…) A fogyasztói árakban akár nominál értékű csökkenés is lehet. Elsősorban a tejtermékek estében, hiszen ott a lakosság láthatóan azt az árat, ami akár az egyszerű trappista esetében kialakult a kereskedelemben, nem hajlandó elfogadni

- mondta Raskó György, agrárközgazdász.

Ne hagyd ki!