Jó hírek érkeztek a gabonapiacokról
Fotó: Shutterstock

Olcsóbb lett a gabona, mégis drágulhat a kenyér

Tavaly jelentősen emelkedett a gabonafélék ára, részben az ukrajnai háború következtében. Ezzel párhuzamosan a péktermékek árszintje is az egekbe szökött. Manapság csökkenni látszanak a gabonaárak, mégsem valószínű, hogy ez vissza fog köszönni például a kenyér árcímkéjén.


Elszállt a gabona ára tavaly

Az orosz-ukrán háború kirobbanásakor leállt a jelentős ukrajnai gabonaexport. Ezt követően rövid időn belül például 1 tonna búza ára 90 ezer forintról nagyjából 150 ezerre, 1 tonna kukoricáé pedig 90 ezer forintról 130 ezerre nőtt az európai piacokon.

Azonban a magas árak keresletcsökkenést hoztak, valamint részben rendeződtek az ukrán szállítási gondok is – jegyzi meg a 444. November óta a gabonaárak csökkenése tapasztalható a nemzetközi piacokon. Berta László gabona-kereskedelmi szakértő a visszaesést részben azzal magyarázza, hogy a globális gabona- és olajosmag-kínálat jelenleg kielégíti a piaci igényeket. Emellett megfelelő az őszi vetések állapota is.

A portál megjegyzi, hogy mindezek ellenére tovább növekedhet a gabonafélékből készült késztermékek árszintje. Részben amiatt, mert az emelkedő alapanyagárak csak fokozatosan épülnek be a termékek (például a kenyér) árába.

A félbarna és a fehér kenyér árszintje közel 82,5 százalékkal emelkedett éves alapon, ami különösen magas a szakértő szerint. Azonban a kiugró emelkedés azzal is magyarázható, hogy az elmúlt években igen alacsonyan álltak a közszükségleti cikkek árszabásai hazánkban a környező országokhoz képest.

Nem számít árcsökkenésre a szakember a továbbiakban sem. Viszont hozzátette, hogy elmúlt a 2022-re jellemző áremelkedési nyomás. Tehát nem valószínű, hogy folytatódni fog a korábbi drágulási dinamika. A gabonapiac idei alakulása viszont egyelőre beláthatatlan.

Rendkívüli költségnövekedés a sütőiparban

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke szerint az elmúlt egy évben a péktermékeknél tapasztalható rendkívüli áremelkedés leginkább azzal magyarázható, hogy háromszorosára drágult a liszt, megugrottak a logisztikai- és az energiaköltségek, valamint emelkedtek a munkabérek (mindemellett munkaerőhiány is sújtja az ágazatot).

A sütőipar alapanyagköltségei 130-150 százalékkal emelkedtek az elmúlt 12 hónapban, az energiaköltségeik pedig a 10-11-szeresükre nőttek. Tavaly októberben átlagosan 417 forintba került egy kiló fehér kenyér és 360-ba a kilós félbarna. Idén októberre 727 és 673 forintra változott az árszintjük. A fehér kenyérnél 74,3 százalékos volt a drágulás, a félbarnánál pedig 87 százalékos.

Ne hagyd ki!