Öröm lehet a fogyasztóknak, de nem jó hír a gyártóknak
Fotó: Shutterstock

Bánat a pékeknek, öröm a vásárlóknak: megállhat a drágulás

Elszálltak a pékségek költségei az elmúlt hónapokban, ami miatt rendkívül megdrágultak az ott előállított termékek is Magyarországon. Azonban nem várható további árszintemelkedés, miután visszaesni látszik a kereslet a pékárukra.


Rendkívüli költségnövekedés a sütőiparban

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke szerint az elmúlt egy évben a péktermékeknél tapasztalható rendkívüli áremelkedés leginkább azzal magyarázható, hogy háromszorosára drágult a liszt, megugrottak a logisztikai- és az energiaköltségek, valamint emelkedtek a munkabérek (mindemellett munkaerőhiány is sújtja az ágazatot). A VG információi szerint a sütőipar alapanyagköltségei 130-150 százalékkal emelkedtek az elmúlt 12 hónapban, az energiaköltségeik pedig a 10-11-szeresükre nőttek.

Tavaly októberben átlagosan 417 forintba került egy kiló fehér kenyér és 360-ba a kilós félbarna. Idén októberre 727 és 673 forintra változott az árszintjük a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint. A fehér kenyérnél 74,3 százalékos volt a drágulás, a félbarnánál pedig 87 százalékos. Ez mára magasabb lehet, hiszen novemberben is tovább nőttek az árak.

Számos pékséget fenyegethet csőd

Fülep Zsolt, a Balmaz Sütöde Kft. vezetője és a Pékszövetség alelnöke pedig arról tájékoztatott, hogy a szövetség korábbi - a kkv-knak szóló állami energiaár-támogatási program meghirdetése előtti – becslése az volt, hogy a sütőipari cégek 20-25 százaléka mehet tönkre a következő fél-háromnegyed évben. Ennek elsősorban a költségek elszállása mellett az lehet az oka, hogy a fogyasztói árszintet leginkább a kiskereskedelem alakítja, amelynek az a célja, hogy az eladási ár minél alacsonyabb legyen, ezért lefelé nyomja a beszállítói tarifákat.

Így a költségnövekményeinket nehezen tudjuk beépíteni az árakba. Jelenleg azt a látom, hogy a legtöbb sütőipari cég kivár, s megpróbálja igénybe venni a kormány által meghirdetett energiaár-támogatást, hogy azzal levegőhöz jusson és túléljen

– mondta a szakember.

Véget érhet a dinamikus drágulás

A szakember hozzátette, hogy az utóbbi időszakban a lakossági fogyasztás érezhetően csökkent, a jövő év elején pedig akár 10-15 százalékos kereslet-visszaesés is várható. Emiatt újabb áremeléseket nem igazán tudnak meglépni, mert az tovább növelné a keresletcsökkenést. Nem maradt más lehetősége a sütőipari cégeknek, mint a spórolás.

Vissza kell térni a tíz évvel ezelőtti állapotokhoz, éjszaka kell dolgozni, már csak azért is, mert az éjszakai áram olcsóbb

- vélekedett a szakértő.

Fülep Zsolt arról is tájékoztatott, hogy az ő cége valamivel jobb helyzetben van, hiszen az elmúlt években fejlesztették, korszerűsítették az üzemüket, valamint számos szakboltjuk van, így kisebb a piaci kitettségük.

Mindemellett nekik is optimalizálni kellett a működésüket. Ráadásul már ők is érzik, hogy visszaesett a kereslet a pékárukra, azonban a kenyérre még nem.

Ne hagyd ki!