Drágább lesz a kenyér, drágul minden pékáru
Fotó: Shutterstock

Pékpanasz: „Elém álltak az alkalmazottak egy kőkemény béremeléssel”

A pékáruk újabb drágulására számítanak szakértők. Az alapanyagárak és a bérköltségek emelkedése mellett egyre drágább a szállítmányozás, azonban más tényezők is felfelé mozdítják a pékségek költségeit.


Elszálltak az árak

Rendkívüli áremelkedés várható a pékáruk esetében a jövő év elején. A drágulás okai összetettek: a munkabérek folyamatosan nőnek, a szállítási költségeket a benzinár eddigi emelkedése növelte, valamint a liszt ára is felfelé tart – írja az Agrárszektor.hu.

Varga Ferenc, a Magyar Pékszövetség Csongrád-Csanád megyei elnökségének tagja - aki egyeben a mórahalmi és ásotthalmi Varga Pékség vezetője is - elmondta, hogy a közelmúlt áremeléseit újabbak követhetik. A mostani drágulást a liszt árának növekedése indokolta, de a munkabérek alakulása sem kedvezett a péktermékek árszintjének.

A lisztnél már most olyanokat mondanak, hogy nem tudom, mi lesz a vége. Elhangzott, hogy az eddigi durván 100 forint körüli összegről 150 forintra emelkedik a liszt kilónkénti ára

– mondta a szakértő, majd hozzátette:

Egy pékségben ünnepkor, hétvégén, akkor dolgozunk, amikor más pihen. Erre egyre nehezebb embert találni. Nem látom a hosszú távú utánpótlást, mert nem akarják a fiatalok ma ezt a szakmát választani. Az alkalmazottak is tisztában vannak ezzel, elém álltak egy kőkemény béremeléssel.

Összetett probléma

Varga Ferenc a drágulás lehetséges oki között említette, hogy a búza- és liszttermelők az elmúlt 5-10 évben nagyon jó piaci pozícióba kerültek. Részben uniós forrásból többen tárolókat építettek, ezért nem sürgős számukra a liszt értékesítése, kivárhatják a kedvező felvásárlási árakat. Emellett növekedtek a költségeik is, hiszen a munkabérek emelkedése és a szállítmányozás drágulása mellett érintette őket a trágya és a növényvédőszerek árának robbanása is.

A szakember az említett okok miatt biztos a pékkészítmények árszintjének további emelésében. Ez azonban aggodalommal tölti el őt, hiszen sejti, hogy a drágulásra reagálni fog a kereslet. A vásárlók reakciója egyébként az eddigi áremelkedésekre meglátása szerint az volt, hogy elkezdtek egyre tudatosabban vásárolni: ha fél kiló kenyérre van szükségük, már nem veszik meg az egy kilósat.

Csúcson a búza ára

Egyébként az őrlésre alkalmas, jó minőségű búza ára mind a világpiacon, mind Magyarországon rendkívül magas. Idehaza a gabonanövényért tonnánként 90 ezer forintot is elkérnek, de januárban ez az összeg 100 ezer forint fölé ugorhat. A szakértők szerint évtizedek óta nem volt ekkora mértékű áremelkedés a szektorban. Várhatóan a malmok 40 százalékkal fogják emelni a liszt átadási árát, de a szakemberek úgy vélik, ehhez képest „csak" 10-15 százalékos drágulás jöhet a pékáruk tekintetében.

Ne hagyd ki!