A fizetésünk jóval nagyobb hányadát fordíthatjuk a jövőben élelmiszerekre
Fotó: Shutterstock

3+1 termék, ami nagyot drágul a jövőben, nem ússzuk meg

Egyes termékek jelentős áremelkedésére figyelmeztetett Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója. Hamarosan a fizetésünk sokkal nagyobb részét fordíthatjuk élelmiszerekre szakember szerint. Mutatjuk, hogy milyen jellegű termékekből lehet érdemes előre betárazni!


Drágulásra figyelmeztet a szakértő

Kulik Zoltán, a javarészt takarmánygyártással és forgalmazással foglalkozó Vitafort cégcsoport vezetője adott hosszabb interjút az Agrárszektor.hu-nak. A szakember szerint amíg egy „átlagos magyar” a fizetése 20 százalékát költötte korábban élelmiszerre, fel kell rá készülni, hogy hamarosan 25-28 százalékát fogja, olyan mértékben emelkednek az agrártermékek árai. Néhány termékcsoportra külön ki is tért:

1.: Gabonanövényeken alapuló termékek

A szakember szerint Magyarországon egyelőre bőven van gabona, azonban az orosz-ukrán háború szövődményeképpen soha nem látott árak alakultak ki a piacon, hiszen a két konfliktusban álló ország jelentős gabonaexportőr. A búza kilóját például 130 forint, a kukoricát 110 felett is el lehet adni, tehát a rájuk épülő termékek ára is megugorhat a közeljövőben. Megemlítendő azonban, hogy a magyar kormány által bevezetett ideiglenes gabonaexport-korlátozás némileg mérsékelte a közelmúltban hazai árakat.

Leegyszerűsítve drágulhat például a liszt, a kenyér és a sütemények.

2.: Olajos növényeken alapuló termékek

Az exportkorlátozás ugyan kiterjed azolajosokra is (például a napraforgóra), azonban így sem úszhatjuk meg számos olajos növényen alapuló termék árának elszállását. Ezek az áruk azonban nem csak az étolajok lehetnek, hanem akár állati takarmányok is.

Kulik Zoltán arról beszélt, hogy jelenleg az olajos magvakat 300 forint felett is el lehetett adni, ami kiugróan magas ár. A háború miatt ráadásul jelentős árualap hiányzik, ami további gondokat szülhet, és akár az állattenyésztésre is hatással lehet. Ha ugyanis nincs elég napraforgó- és repcedara, akkor fehérjehiány keletkezik. A szója 160 forintos ára pedig már most 260 -ra emelkedett.

„El kell felejtenünk a másfél-két évvel ezelőtti árszintet, teljesen elképzelhetetlennek tartom, hogy 40-50 forint legyen a kukorica vagy 100-120 a napraforgó, hiszen ma már gyakorlatilag minden dupla áron van”

- vélekedett a szakember.

3.: Állatti eredetű termékek

Az imént említettük, hogy igen fontosak az olajos növények az állatok takarmányozásához. Az olajos növények drágulása azonban csak egy szegmense az állattenyésztés problémáinak.

A szakértő megemlítette azt is, hogy az állattenyésztési termékek ára is elkezdett felfelé lépegetni. Véleménye szerint erre szükség is van, különben tönkremennének az állattenyésztők. Igaz, hogy ez nem jó a vásárlóknak, enélkül azonban nem működne a piac.

„A sertésnél három hét alatt 340 forintról 500 forint felé nőtt a kilós ár, és habár a kilónkénti 600 forintos ár lenne a cél, úgy gondolom nem fognak ezen a szinten megállni az árak. (…) A tejágazatban kicsit jobb a helyzet, hiszen ott már két hónapja elindult a növekedés, és a 2021-es 110 forint körüli átlagárról 130-ra emelkedett. A baromfisoknál is javult a helyzet, hiszen a régi 280 forintos árak helyett ma már 400 forint körüli árakról beszélhetünk”

- nyilatkozta a vezérigazgató.

Súlyosbítja a helyzetet az is, hogy szinte hetente árat kellene emelniük a takarmánygyártóknak. Nekik ráadásul nem jó az euróval szemben a forint gyenge árfolyama sem. Annyit nem tudnak növelni az árakon, amekkorára szükségük lenne, hiszen azt nem bírná el a piac. Az állati termékek előállításának pedig több mint 70 százaléka a takarmányköltség.

Készüljünk tehát arra, hogy a hús- és tejtermékek is jelentősen drágulhatnak a közeljövőben.

+1: Műtrágya

Az átlag magyar fogyasztót talán kevésbé tűnhet első hallásra lényegesnek az, hogy műtrágyaválság fenyeget a háború miatt, azonban mint arról korábban írtunk, ha nincs elég műtrágya, az a gazdák terméshozamának a visszaesésével, így a növényi és az állati eredetű termékek áremelkedésével is jár. Viszont, ha be is tudják szerezni, biztos, hogy mélyen bele kell nyúlniuk a zsebükbe (háromszoros áremelkedésről is hallani), ezért növekedni fognak a termelési költségeik. Mindennek egyenes következménye az, hogy tovább drágulhatnak a termények és az élelmiszerek is.

Kulik Zoltánszerint a háború miatt nagyon komoly műtrágyaválság elé nézhetünk. Fel kell készülni arra, hogy sokkal többet fogunk élelmiszerre költeni a jövőben, és kevesebb pénzünk marad majd élni.

Ne hagyd ki!