Búzát csipegetnek a tyúkok a gazdájuk tenyeréből
Fotó: Shutterstock

Nem hat, hanem hét élelmiszer árát rögzíti a kormány

Három hónapig lehet tavaly októberi áron venni az árstoppal érintett termékeket. Kompenzációt nem ad a kormány, ezt Gulyás Gergely azzal indokolta, hogy közös teherviselés van.


6+1

Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy hat termék, vagyis a kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-ételolaj, sertéscomb, csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej esetében beavatkozik a kormány az árak alakulásába. Ez azt jelenti, hogy ennek a hat terméknek az árát visszaviszik arra a szintre február elsejétől, ahol tavaly október 15-én állt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban a csütörtöki kormányinfón a csirkefarhátat is említette a maximalizált árú termékek között.

Arra a kérdésre, hogy a csirkefarhát új, hetedik elemként került-e a listára Orbán Viktor miniszterelnök hat tételes eredeti listájához képest, a miniszter azt válaszolta, hogy a csirke farhát eredetileg is az árstoppal érintett termékek között volt, nem újként került oda, és lehet, hogy a kormányfő nem említette, de ez a végleges lista, írja a hvg.hu.

Ennyit nyernek a családok

Nem véletlen, hogy az élelmiszerárakat próbálja megfogni a kormány, hónapok óta lehet tudni, hogy 2022 egyik nagy gazdaságpolitikai kockázata lehet ezeknek az elszállása. A Magyar Nemzeti Bank egy hónapja adta ki az Inflációs jelentését, amelyben úgy számolnak: 2021 egészében 3,5 százalékkal drágulnak az élelmiszerek, 2022-re viszont majdnem megduplázódik, 6,9 százalékosra nő az ételinfláció. Ezen belül még jobban drágulnak a feldolgozott élelmiszerek, a 2021-re becsült 4,1 százalékról 7,1 százalékra nő ezen termékeknél az infláció. Ha bejönne az MNB előrejelzése, akkor a feldolgozott élelmiszer volna 2022 legdurvábban dráguló termékcsoportja – még a benzinre is csak 6 százalékos éves áremelkedést várnak. A lap azt is kiszámolta, a mostani árstoppal átlagosan havi kétezer forintot takarítanak meg a családok.


Ne hagyd ki!