Több termék árát fagyasztotta be a kormány
Fotó: Shutterstock

Mit érdemes tudni a ma kezdődő élelmiszerárstopról?

A mai naptól három hónapig lehet a tavaly októberi áron vásárolni az árstoppal érintett hét terméket. Van olyan üzletlánc, aki vásárlási limitet vezetett be a kedvezményes élelmiszerekre, azonban a hatósági ár alatt kínál néhányat közülük.

Életbe lépett az árstop

Orbán Viktor január 12-én jelentett be néhány élelmiszer árának a befagyasztását.

„Hat termék esetében, a kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-ételolaj, sertéscomb, csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej esetében beavatkozunk az árak alakulásába. Ez azt jelenti, hogy ennek a hat terméknek az árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt”

- mondta a miniszterelnök. Egy nappal később a hat termék kiegészült még eggyel, a csirkefarháttal. A rendelet a február 1. és május 1. közötti időszakra érvényes, tehát a mai naptól lépett hatályba.

Érdemes továbbá megemlíteni, hogy az említett hétnél több termékről van szó, hiszen például egy sertéscombot lehet kapni csont és bőr nélkül, szeletelve, darálva, vagy egyben, frissen, vagy fagyasztva, előre csomagolva, vagy kimérve is. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, Vámos György értelmezése szerint mivel csak termék-meghatározás van a rendeletben, kiszereléstől függetlenül mindegyikre be kell tartani az árstopot.

Ilyen árakra számíthatunk

A már említett élelmiszerek ára nem lehet magasabb az üzletekben a tavaly október 15-i költségétől. Amennyiben az akkori ár kedvezményes vagy akciós volt, akkor az azt megelőző díjszabást kell figyelembe vennie a boltoknak. Ha a korábbi ár nem kereshető vissza, akkor a Központi Statisztikai Hivatal honlapján található, 2021. októberi átlagos fogyasztói árakat kell érvényesnek tekinteni, amelyek Kilogrammban illetve literben számolva a következőek voltak:

 • a 2,8 százalékos UHT tartós tej 268 forint
 • a csirkemellfilé 1600 forint,
 • a csirke far-hát 293 forint,
 • a finomliszt 203 forint,
 • a kristálycukor 261 forint,
 • a napraforgó-étolaj 713 forint,
 • a sertéscomb pedig 1420 forint.

Olcsóbb árakkal is találkozhatunk

Az Index.hu írt róla, hogy például a Lidl Magyarország mennyiségi korlátozást vezet be néhány árstoppal érintett árura. Az akciós újságjából azonban az is kiderül, hogy a hatósági árnál olcsóbban fogja kínálni egynehány termékét. A kristálycukrot és a lisztet 10-10 forinttal, az UHT-tejet 19 százalékkal, a napraforgó-étolajat pedig 14-15 százalékkal olcsóbban adják a mai naptól, mint tették azt október közepén.

Azonban maximálja az üzletlánc a hazavihető mennyiséget néhány termékéből:

 • búzafinomlisztből legfeljebb 10 kg vásárolható náluk a mai naptól,
 • kristálycukorból 10 kg,
 • napraforgó-étolajból 10 liter,
 • tejből pedig 12 liter.

Ne hagyd ki!