Egy élelmiszerüzlet polcai között
Fotó: unsplash.com

Élelmiszert SZÉP kártyával? Íme a szabályok!

2022. február 1-jétől 2022. május 31-ig mindegyik SZÉP-kártya minden alszámlájáról lehet hideg élelmiszert is vásárolni - olvasható a kormányzati portálon.


Minden zsebből lehet élelmiszert venni

A kormány megteremtette annak lehetőségét, hogy a vendéglátás alszámláról 2022. február 1-jétől 2022. május 31-ig lehet hideg élelmiszerre költeni. Ugyanakkor mivel az alszámlák (szálláshely, vendéglátás, és szabadidő zsebek) közötti átjárhatóság 2022. december 31-ig megmarad, ezért valójában mindegyik alszámláról lehet hideg élelmiszert vásárolni. Természetesen a korábban célként kijelölt szolgáltatások (szálláshely-, vendéglátás és szabadidő szolgáltatások) vásárlása továbbra is zavartalanul minden alszámláról megvalósítható.

A régi és az új utalás is használható

Mind a három alszámlán lévő teljes pénzösszeg felhasználható hideg élelmiszer vásárlásra függetlenül attól, hogy mikor került az beutalásra. A vendéglátás alszámlára legfeljebb évi 150 ezer forint utalható, de ez nem azt jelenti, hogy ennyit lehet maximum hideg élelmiszerre költeni. Az újonnan és a már korábban beutalt összegeket egyaránt fel lehet használni mind a három alszámla esetén hideg élelmiszer vásárlásra.

Megéri a boltosoknak?

Nagy kérdés, azonban végül hány élelmiszerboltban lehet majd SZÉP kártyával fizetni, mert ez nem minden esetben éri meg a kereskedőknek! Mint a 444.hu felhívja a figyelmet, az üzletnek szerződnie kell egy SZÉP-kártya kibocsátó bankkal, a POS terminálját is alkalmassá kell tennie annak elfogadására. Ezen felül azonban tranzakciónként a beváltott összeg 3,6 százalékát, de minimum 12 százalék jutalékot is fizetnie kell banki partnerének. Az kétségtelen, hogy a SZÉP-kártya többletforgalmat is hozhat az elfogadóhelyeknek. A Népszava szerint a változással elvileg 270 milliárd forintnyi összeget – nagyjából az éves magyar élelmiszer kiskereskedelmi forgalom tizedét – lehet átcsatornázni az élelmiszerboltokhoz.

Sokan nem örülnek

A kormány döntésnek tán örülnek a fogyasztók és az élelmiszerboltok tulajdonosai, ám más vállalkozások már nem annyira. A SZÉP-kártyával ugyanis éttermekben, múzeumokban, fürdőkben, színházban is lehet fizetni. Ezek a szereplők most joggal tarthatnak attól, hogy bevételük február és május között csökkenni fog. A szállásadók viszont megúszhatják nagyobb veszteségek nélkül. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének adatai szerint október végéig a hazai szállodákban összesen 23,4 milliárd forint volumenű SZÉP kártyát váltottak be a vendégek, ami a belföldi szállásdíj-bevétel 34,3 százalékát tette ki. Ám gyanítható, hogy ezen összeg jelentékeny része nem a február és május közötti időszakban folyt be a szállásadók kasszájába.


Ne hagyd ki!