Könnyen nosztalgikus emlékké válhat az 1000 forintos kenyér
Fotó: Shutterstock

Elmondták, meddig tarthat a kenyér gyors drágulása

A mindennapok részévé vált a kilónként 1000 forintos kenyér (találni ennél olcsóbban az üzletekben, de egyre kevesebb helyen), bár egy éve szinte elképzelhetetlen volt ez az árszint. Azonban a szakértők szerint a rohamos drágulásának még nincs vége, a következő hónapokban könnyen nosztalgikus emlékké válhat az 1000 forintos kenyér.


Egy év alatt majdnem megduplázódott a kenyér ára

Tavaly októberben átlagosan 417 forintba került egy kiló fehér kenyér és 360-ba a kilós félbarna. Idén szeptemberre 766 és 673 forintra változott az árszintjük a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A fehér kenyérnél 83 százalékos volt a drágulás, a barna kenyérnél pedig 86 százalékos. Ez mára magasabb lehet, hiszen októberben tovább nőttek az árak – írja az Agrárszektor.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke az RTL-nek elmondta, hogy ha növekszik a lisztár, az magával hozza a kenyérfélék drágulását is. Márpedig a liszt az utóbbi időszakban háromszorosára drágult, valamint megugrottak a logisztikai és az energiaköltségek, továbbá emelkedtek a munkabérek is, és a drágulásnak még nincs vége.

Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének (Gabonaszövetség) a főtitkára ennél valamivel optimistább. Szerinte nem lehet tudni, hogy lesz-e további áremelkedés, mivel igen hektikusan alakultak az elmúlt hónapokban a gabonaárak. Igaz, hogy most megnövekedtek, de ez könnyen változhat. Például a lisztáraknál a forint-euró árfolyam is közrejátszik. A jelek szerint most kissé megnyugodott a magyar valuta, ami valamivel lejjebb nyomta a gabonaárakat.

Azonban hozzátette, hogy jellemzően októberben és novemberben jártak/járnak le a cégek éves energia-szerződései, és befolyással lesz a későbbi áraikra, hogy milyen árszinten tudnak új szerződéseket kötni. Az infláció hatásáról pedig nem is beszéltünk. Tehát újabb áremelkedések is elképzelhetők a malomiparban, így a sütőiparban is.

Raskó György agrárközgazdász pedig arról beszélt, hogy a búza, így a liszt ára is összességében emelkedett az elmúlt hónapokban. Szeptemberig volt egy zuhanás, de most megint 370-380 euró körül van a búza tonnája. Az a termelő, akinek még van áruja, nem fogja ez alatt eladni, ezért ő is a liszt további áremelkedésére számít.

Mi várható a közeljövőben?

Raskó György szerint legkésőbb december elejéig tarthat ki a magyarok vásárlóereje, hiszen az utolsó hónapban nagyot fog költekezni a lakosság az ünnepek miatt. Ezért januárban bezuhanhat a fogyasztás, így onnantól nagyon nehéz lenne áremelést foganatosítani a kiskereskedelemben az élelmiszerek vonatkozásában. Tehát a jelenlegi helyzet a liszt és a kenyérfélék árának további emelkedésére mutat, de jobb esetben lassulhat az árnövekedés a következő évtől.


Ne hagyd ki!