Azt is kiderült, várható-e jelentős áremelés a pékáruknál az idén
Fotó: Shutterstock

A fogyasztókért és az albán pékségek ellen is megy a harc

Próbálja a lépést tartani az albán pékségekkel és a multikkal a hagyományos, hazai sütőipar. Ehhez fontos lehet, hogy megoldják a helyben sütést. Manapság jobban igénylik a vásárlók a lehető legfrissebb pékárut, mint korábban.


A helyben sütés elterjedése lehet a fegyver az albán pékségek ellen

Miután az üzletláncokban természetessé vált a helyben sütés, a fogyasztók egyre inkább megkövetelik a lehető legfrissebb pékárukat az üzletekben. Sőt, a látványsütés megoldása amiatt is fontossá vált a hagyományos, hazai sütőiparban, mert nagyjából tíz éve az albán pékségek is megjelentek a magyar piacon, és egyre többen vannak.

Tehát nagy a verseny a fogyasztókért. Viszont a lehető legfrissebb pékáruval felvehetik a kesztyűt a hagyományos sütőipari vállalkozások a riválisaikkal szemben – véli Fülep Zsolt, a Magyar Pékszövetség alelnöke.

Mint mondta, mindezek mellett számos, egyéb problémával is szembenéz a szektor. Rosszul érintette őket például a világjárvány időszaka, majd az azt követő energiaválság, valamint a 2022-es történelmi aszály is.

A szövetség által előre jelzett 25 százalékos sütőipari bezárási hullám 1 százalék környékén alakult, ugyanis a sütőiparban dolgozók megtanultak gazdálkodni és kialakult egy erős pénzügyi fegyelem, amely megmutatkozott abban, hogy nem voltak jellemzők a kintlévőségek. Az energiaszolgáltatók erősen megkövetelték ezt a pénzügyi fegyelmet, ugyanis előre meg kellett fizetni a következő hónapot. Mindenki megtanulta, hogy a vállalkozásával sokat kell foglalkozni, ugyanis egy olyan kihívással kellett megküzdeni, amilyenre előtte nem volt példa

- idézi Fülep Zsoltot a Növényvédőszer.

Hozzátette, jelentősen visszaesett a kenyérfogyasztás az utóbbi években. Amíg 2002-ben egy főre vetítve átlagosan 63 kilogrammot fogyott a péktermékből, addig jelenleg 35 kilogramm az éves érték.

Mindemellett megjegyezte, idén nem várható jelentős áremelés a péktermékeknél.

Munkaerőhiánnyal is küzd az ágazat

Jelenleg nagyjából 900 pékség működik Magyarországon, de ebben a számban nincsenek benne a multiknál működő sütödék és az albán-pékségek. A mintegy 23 ezer embert foglalkoztató hazai sütőiparból 6 ezer szakdolgozó hiányozhatott tavaly. A munkaerőhiány feljebb nyomta a bérköltségeket az ágazatban, bár a fizetések továbbra is alacsonynak mondhatók.

A helyzetet rontja, hogy a szerény jövedelmezőség miatt a sütőipari szereplőknek gyakran nincs elegendő tartalékjuk ahhoz, hogy fejlesztésekkel javítani tudjanak a hatékonyságukon, esetleg automatizálással váltsanak ki munkaerőt.

Ne hagyd ki!