Egyre gyakoribb, hogy kiugróan magas fizetésekkel csábítják az alkalmazottakat a cégek
Fotó: Shutterstock

Havi nettó 650 ezer forintért keres péket egy vállalkozás

Emellett nem zárják ki a 13. és 14. havi munkabér lehetőségét sem. Mutatjuk a részleteket!


Iparági csúcskeresettel csábítanak alkalmazottakat

Hatalmas munkaerőhiánnyal küzd az ország, ami miatt sorra bukkannak fel a fizetésben egymásra licitáló álláshirdetések. A jelenség nem egészen újkeletű, hiszen év elején is előfordultak álomfizetéssel csábító hirdetések. Például mi is írtunk róla, hogy 730 ezer forintos bérért keresett sofőrt a Spar.

Hasonlóan magas bérezéssel csábít péket egy Diósdon nyíló kézműves pékség a profession.hu álláskereső portálon. Nem kevesebb mint havi nettó 650 ezer forintos munkabért kínálnak, valamint a bónuszrendszerük lehetővé teszi a 13. és 14. havi fizetést is.

A leendő munkavállaló felé a főbb elvárásaik, hogy rendelkezzen pékipari szakmunkás végzettséggel, legyen tapasztalata kézműves pékségben, valamint munkájára és környezetére igényes legyen. A leírás szerint önállóan dolgozni tudó munkatársat keresnek, teljes munkaidős munkavégzésre, közösen kialakított munkarenddel. Megemlítik azt is, hogy a pékség kizárólag hagyományos technológiával, kovásszal készíti kenyereit.

Az álláshirdetések számában is lecsapódik a munkaerőhiány

Mi is beszámoltunk róla, hogy továbbra is nő a munkaerő iránti kereslet Magyarországon: idén a második negyedévben a Profession.hu-n keresztül a munkaadók 25 százalékkal több állást hirdettek meg, mint az előző év azonos időszakában.

A feladott álláshirdetések számában az év elejéhez képest pedig 3 százalékos növekedés történt, ami azért jelentős, mert a munkaerőpiacon az év eleje számít intenzív időszaknak, amelyet a korábbi tendenciák szerint egy valamelyest lelassuló tavaszi és nyár eleji periódus követ.


Az év első negyedévéhez hasonlóan továbbra is Budapesten volt a legintenzívebb a munkaerőtoborzás, a fővárosból került fel a legtöbb álláshirdetés a Profession.hu felületére. A tavalyi év második negyedévéhez hasonlítva azonban megállapították, hogy idén a Békés megyében meghirdetett pozíciók száma nőtt a legnagyobb mértékben, 69 százalékkal. Ezt követi sorrendben Tolna és Pest megye, Hajdú-Bihar és Baranya megye, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy megye. Zala megye kivételével az ország minden megyéjében 10 százalék feletti növekedés történt az előző év azonos időszakához képest a betöltésre váró pozíciók esetében.

Az első negyedévhez hasonlóan a másodikban is a vendéglátásban feladott hirdetések száma nőtt a legnagyobb mértékben, 108 százalékkal több munkavállalót kerestek, mint tavaly ilyenkor. Ezt követte az adminisztrációs, asszisztensi és irodai munka. A harmadik legnagyobb növekedés az ügyfélszolgálat és vevőszolgálat hirdetésszámában történt a tavalyi év második negyedévéhez képest, a legalacsonyabb pedig a cégvezetés és menedzsment, valamint az IT programozásnál volt.

The Conversation

Ne hagyd ki!