Bruttó 600 ezer forint felett van az átlagfizetés ebben a munkakörben
Fotó: Shutterstock

Bruttó 600 ezres fizetés várja az erdőmérnököket

Igen keresettek manapság az erdőmérnökök. A friss diplomások is gyorsan munkát találnak ezzel a végzettséggel, ráadásul a fizetés sem rossz ebben a munkakörben. Azonban ha új szakmát keresel, de nincs kedved az erdőket járni, van egy másik javaslatunk is a számodra!


Nincsenek sokáig munka nélkül az erdőmérnökök

Átlagosan két hónap után állnak munkába a Soproni Egyetemen végzett erdőmérnökök, a diplomájuk megszerzése után. Ráadásul 90 százalékuk Magyarországon helyezkedik el a szakmájában - nyilatkozta Dr. Kovács Gábor, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának oktatási dékánhelyettese. A nyugat-magyarországi városban jellemzően 35-40 erdőmérnök végez minden évben a hagyományos, 5 éves rendszerű képzésben – írja az Agrárszektor.hu.

„Szinte minden végzett erdőmérnök hallgatónk a szakmájában helyezkedik el, ami országos szinten kiemelkedő eredmény, és erős biztosítékot jelent a hazai erdők kezelésének magas minőségére”

- mondta Dr. Kovács Gábor.

A cikk említést tesz arról is, hogy Magyarország területének közel egyötöde (több mint 2 millió hektár) erdő, azonban ez az arány az erdősítési programok miatt manapság növekszik. Az erdők kezelését a jogszabályok erdőmérnöki végzettséghez kötik, ezért például erdőtelepítési terveket is kizárólag erdész szakemberek készíthetnek. A legtöbb erdőmérnököt - mintegy 600 főt - az állami erdőgazdasági cégcsoport foglalkoztat, azonban többen dolgoznak a szakhatóságoknál, vagy a természetvédelemi és a vadgazdálkodási területeken is.

A Haszon.hu megnézte, hogy milyen fizetésre számíthat jelenleg az, aki erdőmérnökként helyezkedik el Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal együtt kezeli a statisztikáiban az erdő- és a természetvédelmi mérnököket. A 2021-es adatok szerint az említett kategóriákban egy 30 év alatti mérnök tavaly átlagosan bruttó 455 858 forintot kapott hazánkban, de például a legjobban kereső 40-49 éves korosztály esetében 664 687 forint az átlag. A korosztályokat nem figyelembevéve a hazai átlagkereset ezekben a szakmákban bruttó 602 845 forint volt az előző évben.

Ha ilyen képzést választasz, meg is duplázhatod a fizetésed

A Haszon.hu rendszeresen beszámol jó fizetéssel kecsegtető munkalehetőségekről, vagy képzésekről. A közelmúltban például arról írtunk, hogy gyorsan és magas keresettel tudnak elhelyezkedni a bootcamp hallgatók is – derül ki az IVSZ - Szövetség a digitális gazdaságért legfrissebb auditjelentéséből.

A jellemzően 6-18 hónapos IT-képzéseket kínáló, úgynevezett bootcamp iskolák képzései iránti kereslet hazánkban is folyamatosan bővül, amit elsősorban az évek óta növekvő informatikus-hiány magyaráz. A hazai bootcampek unkaerővel látják el azokat a vállalkozásokat, amelyeknek egy-egy szakterületre specializálódott junior programozóra vagy tesztelőre van szükségük, hozzájárulva a digitális munkaerőhiány csökkentéséhez. Ugyanakkor a teljes informatikai képzési kibocsátás és a munkaerőpiaci kereslet közötti különbség továbbra is évről évre nő, 2023-ra akár 26 ezer állás lehet betöltetlen.

Az IVSZ második alkalommal auditálta a három legnagyobb hazai bootcamp képzőhely (Codecool, Green Fox Academy, PROGmasters) programozó-képzéseit. Összességében 2020-ban a hallgatók 88,7 százaléka tudott elhelyezkedni IT munkakörben a képzők által garantált, maximum 6 hónapos elhelyezési időn belül, ami más szektorokkal összehasonlítva kiugróan magas arány.

A végzettek döntő többsége arról számolt be, hogy a bootcamp képzés sikeres teljesítését követően a korábbinál jóval kedvezőbbek lettek a jövedelmi viszonyai. Sokan megduplázták korábbi jövedelmüket.


Ne hagyd ki!