Búzamező
Fotó: Shutterstock

Két éve láttunk utoljára ilyen árakat a búza piacán

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 82,9 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával április utolsó hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbitól 31 százalékkal maradt el és majdnem a 2021-es árszintre zuhant.

Mi a helyzet a világban?

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) áprilisi előrevetítésében 787 millió tonnára jelzi a 2023/2024. gazdasági évben várható globális búzatermést.

Ez a kibocsátás 7 millió tonnával múlhatja alul az előre jelzett felhasználást, így a világ búzakészletei 277 millió tonnára szűkülhetnek a gazdasági év végére.

A Tallage francia piacelemző vállalat áprilisi tájékoztatása szerint az Európai Unió tagországaiban áprilisban hűvösebbre fordult az időjárás, de nem voltak nagy hőmérsékletingadozások. Franciaországban csapadék szempontjából kedvező volt az időjárás, március végén Romániába és Bulgáriába is megérkeztek az esők, míg Spanyolországban a tartós szárazság kedvezőtlenül hat a növények fejlődésére. Az EU-ban az egy évvel korábbit 1 százalékkal meghaladó területről, 22 millió hektárról 128,9 millió tonna (+3 százalék) őszi búzát takaríthatnak be az idén.

A főbb termelő tagországokban továbbra is biztatóak a terméskilátások, Franciaországban 4,8 millió hektárról 34,6 millió tonna (+3 százalék), Németországban 2,9 millió hektárról 21,9 milliót tonna (–2 százalék) búzát arathatnak. Romániában 2,1 millió hektárról 9,4 millió tonna, Lengyelországban 2,5 millió hektárról 12,6 millió tonna búzatermést jeleznek.

Forrás: AKI PÁIR

Magyarországon a Tallage szerint 5,2 millió tonna búza betakarítására van kilátás.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a 1,02 millió hektárt elfoglaló őszi búzavetések 70 százaléka volt jó, 24 százaléka közepes és 6 százaléka gyenge állapotban április elején.

A Budapesti Értéktőzsdén fenntartható takarmánybúza augusztusi tőzsdei elszámolóára 2000 forinttal 75 ezer forint/tonnára csökkent április 24. és május 5. között, a szeptemberi változatlanul 79 ezer forint/tonna volt. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza májusi jegyzése 219–238 dollár/tonna között alakult a megfigyelt tőzsdenapokon. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény májusi jegyzése 233–245 euró/tonna között mozgott.

The Conversation

Ne hagyd ki!