Ha csökken a gabona ára, mérséklődhetnek az élelmiszerárak is
Fotó: Shutterstock

Ha kevesebb kenyér fogy, csökkenhet a búza ára

Elkezdtek csökkenni a mezőgazdasági termékek árai a magyar és a nemzetközi piacon is. Ez később az élelmiszerek áresését is maga után vonhatja. Azonban egyes állatbetegségek járványszerű felbukkanása igencsak ronthat a helyzeten.


Ha csökken a gabona ára, mérséklődhetnek az élelmiszerárak is

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból kiderül, idén februárban 27 százalékkal voltak magasabbak a mezőgazdasági felvásárlási árak, mint egy évvel korábban. Azonban a drágulás üteme szeptember óta lassul.

Az árváltozásokkal kapcsolatban Héjja Csaba, az MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának szenior elemzője elmondta az Agrárszektornak, a mezőgazdasági árak hazai csökkenése leginkább a nemzetközi piacok eső árszintjeivel magyarázható. Az pedig annak a következménye, hogy enyhültek az ellátás biztonságával kapcsolatos aggodalmak, amit az orosz-ukrán háború okozott.

Azáltal, hogy megnyíltak szállítási útvonalak, alkalmazkodni tudott a világ terménykereskedelme. Ez megnyugtatta a piacokat, mint ahogyan az is, hogy 2023-ra nagyobb termésmennyiségeket jósolnak. A most látott tőzsdei árak alacsonyabbak az egy évvel ezelőttieknél, de még így is 30-50 százalékkal magasabbak, mint 2021-ben voltak

- mondta Héjja Csaba.

Hozzátette, a tavalyi év végére érezhetően csökkent a fogyasztás is. Elsősorban a magas árak miatt visszaesett az élelmiszerboltok forgalma, ami idővel a mezőgazdasági árakon is érezteti a hatását.

Ha egyszerűen akarunk fogalmazni, akkor azt lehet mondani, hogy ha a korábbinál kevesebb kenyér fogy a boltokban, úgy idővel emiatt csökkenhet a búza ára

- tette hozzá a szakértő.

Egy kis bizonytalanság a húspiacon

Héjja Csaba elmondta, az állattenyésztésben jellemzően csökkent a kínálat. Az utóbbi időben kevesebb állatot vágtak Európában (a magas energia- és takarmányköltségek miatt jellemzően kisebb számú hízóállat tartását vállalták a gazdák), ami magasan tartja az árakat. Azonban mérséklődhetnek a takarmányárak is a közeljövőben, ami lehúzhatja az élőállatok árszintjét.

A tejpiacon nő a kínálat, csökken a kereslet. Ezért az árak európai szinten már alacsonyabbak, így a nyerstej és tejtermékek már kevesebbe kerülnek a boltokban is, mint korábban, persze ez jóval magasabb, mint a korábbi években megszokott színvonal. Ami a piacokon esetleg további változásokat idézhet elő, az az, ha járványszerűen megjelennek egyes állatbetegségek

- figyelmeztetett az elemző.

Mi lesz a sütőipari termékekkel?

Tavaly március óta átlagosan 67 százalékkal lett drágább a kenyér Magyarországon, a péksütemények árszintje pedig 48 százalékkal emelkedett a KSH adatai szerint. Azonban az étkezési búza termelői ára az év eleje óta mérséklődik, tonnánként 120 ezer forintról esett 87,6 ezer forintra. Emellett Európában a többfelé csapadékos időjárás is jót tett az ültetvényeknek, az őszi búza termőterülete pedig nőtt 1 százalékkal éves összevetésben.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke is megerősítette, olcsóbb lett a búza a piacon, így a liszt ára is csökkenésnek indult. Azonban a hazai malmok egyelőre a 2022 nyarán, magas áron megvásárolt lisztből őrölnek. Emellett bár az áremelkedés a lisztnél és a kenyérnél is megszűnt, más költségek növekedése miatt mégsem valószínű, hogy olcsóbbak lesznek a sütőipari termékek. De a szektor egyéb nehézségről is beszámolt.

Véleményünk szerint a magyar sütőipar az eddigi nehézségeket megfelelő módon megoldotta, illetve áthidalta. Reményeink szerint már sem az energiaárban, sem az alapanyag árakban nem áll be újabb negatív helyzet, ami jelentős változtatásra késztetné a magyar sütőipart. A piacon megjelenő, Hatvanban megnyitott, Európa legújabb sütőipari üzeme valószínűsíthetően piaci átrendeződést idéz elő. Ebből kifolyólag némely sütőipari vállalkozások piacvesztés miatt gazdasági nehézségbe kerülnek

- nyilatkozta Septe József néhány hete.

Ne hagyd ki!