Többen lettek és százmilliárdokkal gyarapodtak a gazdag magyarok
Fotó:123RF

Többen lettek és százmilliárdokkal gyarapodtak a gazdag magyarok

A privátbanki számlákon kezelt vagyon viszonylag pontos képet mutat arról, hogy Magyarországon hogyan alakul a felső tízezer, pontosabban a komolyabb pénzügyi vagyonnal rendelkező elit tagjainak anyagi helyzete. A klubba 30 millió forint alatt nem lehet bejutni, de a szolgáltatók többségénél már 100 millió forint a beugró. Egyebek között ez is kiderült a Privátbankár.hu legfrissebb körképéből.


A 15 hazai privátbanki szolgáltatónál együttesen kezelt összeg júniusban átléphette a 7 ezer milliárd forintos határt. Ez a pénz nagyjából 47 ezer számlát takar. Az adatok nem tűpontosak, mert a 15 szolgáltató közül egy, az MKB Bank immár évek óta nem hajlandó sem a kezelt vagyonról, sem az ügyfelek számáról adatot adni, arra hivatkozva, hogy ezek bizalmas információk, írja a lap.

Ennyivel gyarapodtak

A 7 ezer milliárdos összérték átlépése egyúttal azt is jelenti, hogy egy év alatt csaknem 900 milliárddal gyarapodott a hazai privátbanki szolgáltatók által kezelt magánvagyon. Részben az elért hozamoknak, részben a friss pénzek beáramlása miatt. A privátbankárok által kezelt számlák száma egy év alatt mintegy 1200-zal nőhetett, főleg annak hatására, hogy sokan a koronavírus-járvány miatt többéves mélypontra zuhant árfolyamok láttán úgy döntöttek, a pénzük gyarapítását inkább a profikra bízzák.


The Conversation

Ne hagyd ki!