Lemondott a Világbank elnöke
Fotó: Shutterstock

A Világbank nem elég? Váratlanul távozik az elnök

Váratlanul bejelentette lemondását David Malpass, a washingtoni székhelyű pénzintézet vezetője. Malpass június 30-i hatállyal távozik posztjáról öt éves megbízatásának lejárta előtt.


A csúcsbankár, akit Donald Trump volt amerikai elnök jelölt a tisztségre, több mint négy éven keresztül vezette a multilaterális fejlesztési bankot. Lemondásának pontos indoka egyelőre nem ismert, Malpass annyit közölt, hogy hosszas vívódás után hozta meg a döntését, új kihívásokat keres magának.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter közleményben mondott köszönetet Malpass szolgálataiért, és úgy fogalmazott, a világ nyert azzal, hogy a bankár határozottan támogatta Ukrajnát Oroszország illegális inváziójával szemben.

A napi.hu összefoglalója szerint Yellen arról is tájékoztatott, hogy az Egyesült Államok hamarosan kijelöli Malpass utódját, egyúttal várja, hogy a bank igazgatótanácsa "átlátható, érdemeken alapuló és gyors jelölési folyamatot követően javaslatot tegyen a Világbank következő elnökének személyére".

A hagyomány szerint az Egyesült Államok kormánya választja a Világbank elnökét, míg az európai vezetők a Nemzetközi Valutaalap irányítójáról döntenek.

A 66 éves amerikai közgazdász tavaly egyebek között a globális felmelegedéssel kapcsolatos kijelentéseivel hívta fel a figyelmet. Bírálói szerint hibázott, mert megkérdőjelezte az emberi tevékenység okozta klímaváltozást. Az Egyesült Nemzetek Szervezete, valamint a világ más vezetői és környezetvédelmi csoportjai már több mint két éve nyomást gyakorolnak a Világbank vezetésére, hogy előkészítsék az utat egy új elnök előtt, aki megreformálja a bankot, és határozottabban reagál az éghajlatváltozásra.


The Conversation

Ne hagyd ki!