Új fejlesztés érkezik a Chrome-ba
Fotó: Shutterstock

Érdemes komolyan venni ezeket a Chrome jelzéseket

Új fejlesztés érkezik a Google Chrome webböngészőbe. A funkció figyelmeztetni fogja a felhasználókat, ha olyan veszélyes bővítményt használnak, amelyet a webáruházakból már töröltek. Továbbá az adatlopások ellen is lépett a Google.


Bővítmények jelentette veszélyre fog figyelmeztetni a Chrome

A Google Chrome egyes ártalmas bővítményei akár a webböngészőben tárolt bizalmas adatokat, például a jelszavakat is ellophatják. Ezeket a kiegészítő programokat gyakran webáruházakból lehet letölteni. Mikor a Google felfedezi, hogy egy bővítmény káros, törli azt az áruházából. Azonban ottmaradhat azokon a gépeken, ahová korábban telepítették.

A probléma miatt a Google hamarosan egy új funkcióval látja el a Chrome-ot. A böngésző a jövőben figyelmeztetni fogja a felhasználókat, ha egy általuk telepített bővítményt töröltek a webáruházból. A vállalat a Safety Check biztonsági funkciót fogja kiterjeszteni a böngészőbővítményekre is, azon keresztül fognak megérkezni a veszélyre figyelmeztető értesítések - írja a Bleeping Computer.

A Chrome 117-es verziójával fog jönni az új funkció, azonban a jelenleg legfrissebb, 116-os változatban is elő lehet hívni. A HVG megjegyzi, ehhez a ’chrome://flags/#safety-check-extensions’ szöveget kell beírni a böngésző címsorába, majd az „Extensions Module in Safety Check” funkciót kell a jobb oldalon lévő menüben engedélyezni (ki kell választani az „enabled” lehetőséget). A böngésző újraindítása után jelenik meg az új funkció a Beállításokban, az „Adatvédelem és biztonság” menüben, akár magyar nyelven is.

Az adatlopások ellen is lépett a Google

Az is a napokban derült ki, hogy a jövőben méginkább fellép a Google a szaporodó adathalász- és hackertámadások ellen. Megkönnyítik az ellopott bizalmas adatok (például lakcím, telefonszám vagy email-cím) eltávolítását a keresési találatai közül. Emellett akkor is értesítheti az érintetteket a keresőóriás, ha rábukkan ezen adatokra a neten.

A „results about you”, azaz „találatok rólad” nevű funkció a számítógépek és a mobiltelefonok irányítópultján lesz elérhető. Azonban a tapasztalatok szerint az elérési útvonal a hazánkból egyelőre hibára fut, ezért feltételezhető, hogy itt később indul a szolgáltatás.

Egyre felhasználóbarátabb

Egyébként a funkció kezdeti verziója tavaly szeptemberben indult, azonban most kapott jelentős frissítést. Az újítással - a korábbiakkal ellentétben - már nem a felhasználóknak kell vadászniuk az adatainkra a keresések között, hanem megteszi azt helyettük az eszköz. Az érintettek kérhetik az azokat szerepeltető weboldal eltávolítását is a Google keresési találatai közül. Továbbá értesítést is igényelhetnek, ha a jövőben rábukkan ezekre az adatokra a keresőóriás valahol a neten.

Igaz, a Verge felhívja rá a figyelmet, nem tűnnek el az adatok végleg a netről, csak a Google keresési eredményeinek a listájáról. Így célirányosan továbbra is megnyithatók maradnak a honlapok a bizalmas információkkal.

Ne hagyd ki!