Figyeljünk oda, milyen választ adunk
Fotó: Shutterstock

A Facebook hamarosan feltesz egy nagy kérdést! Okosan válaszolj!

Egyértelmű engedélyre van szüksége mindenkitől a Facebooknak és az Instagramnak ahhoz, hogy olyan adatokat gyűjthessen a felhasználókról, amivel célzott hirdetéseket jeleníthet meg nekik. Hamarosan mindenki üzenetet fog erről kapni.


Engedélyt fog kérni a Meta, hogy adatokat gyűjthessen rólunk

A Meta például olyan platformok mögött álló cég, mint a Facebook, vagy az Instagram. A vállalat engedélyt fog kérni a következő hetekben az Európai Unióban az Európai Gazdasági Térségben és a Svájcban élő felhasználóitól, hogy adatokat gyűjthessen róluk, így személyre szabott hirdetéseket jeleníthessen meg nekik a platformjain. A felhasználói hozzájárulásokra a szigorodó adatvédelmi előírások miatt lett szüksége a cégnek.

A HVG megjegyzi, ez nehéz helyzetbe hozza a Metát, hiszen tavaly a bevételeinek a 97 százaléka hirdetésekből származott.

A Guardian pedig emlékeztet rá, az Apple már 2021-ben megnehezítette az iOS 14-en az alkalmazások dolgát abban, hogy kövessék a felhasználóik tevékenységét. Abban az operációs rendszerben minden appnak engedélyt kell kérnie ehhez. Emellett a felhasználók egyetlen beállítással el is zárhatják ezt a lehetőséget az összes applikációjuktól.

A jövőben nagyobb védelmet biztosít a gyerekeknek a Meta a platformjain

Mindemellett néhány hete azt is bejelentette a Meta, hogy mentális szempontból nagyobb biztonságot kíván nyújtani a fiatalabb felhasználóinak. Ezért új jóléti és felügyeleti funkciókkal bővíti a Facebookot, a Messengert és az Instagramot, de hasonló funkciók valószínűleg a Threads-on is megjelennek idővel.

A legnagyobb változás a Messengert érinti. Az Instagramon már létező funkcióhoz hasonlóan az üzenetküldő alkalmazásban is lehetősége lesz a szülőknek (vagy a törvényes képviselőknek), hogy megnézzék, a gyermek mennyi időt tölt a platformon, valamint kikkel beszélget. Emellett értesítést fognak róla kapni, ha a gyerkőc valakit jelent a közösségi oldalon.

A Meta a jövőben arra is figyelmeztetni fogja a tizenéves felhasználókat, ha túl sok időt töltenek a Facebookon. 20 perc után fogják jelezni, hogy onnantól érdemes lenne más dologgal foglalkozniuk.

Hasonló funkció érkezik az Instagramre is. Ott a fiatalok esténként fognak ilyen figyelmeztetést kapni, ha a platform úgy találja, túl sokat görgetik az oldalt.

A zaklatások visszaszorítása érdekében a Meta tesztel az Instán egy funkciót, amely megtiltja, hogy olyan felhasználóval lépjen kapcsolatba a gyermek, aki nem követi őt. Egy meghívót kellene küldeni az illetőnek, ha kapcsolatba akarna lépni vele. Amíg ezt nem fogadja el a másik fél, addig semmilyen formában nem üzenhet neki.

Mark Zuckerberg cégének a bejelentése nem meglepő, hiszen a gyermekvédelmi törvények miatt a korábbinál nagyobb nyomás nehezedik a vállalatra.

Ne hagyd ki!