A gyerekek biztonsága érdekében új funkciókal bővíti a Meta a platformjait
Fotó: Shutterstock

Meta: a jövőben megnézhetik a szülők, kivel chatel a gyerekük

Az eddigieknél jobban szeretné védeni a gyerekeket a platformjain a Meta, ezért új funkciókat vezet be a Facebookon, az Instagramon és a Messengerben. Például hamarosan könnyedén nyomon követhetik a szülők, kivel chatel a gyermekük.


A jövőben nagyobb védelmet biztosít a gyerekeknek a Meta a platformjain

Mentális szempontból is nagyobb biztonságot kíván nyújtani a Meta a fiatalabb felhasználóinak. Ezért új jóléti és felügyeleti funkciókkal bővíti a Facebookot, a Messengert és az Instagramot.

A legnagyobb változás a Messengert érinti. Az Instagramon már létező funkcióhoz hasonlóan az üzenetküldő alkalmazásban is lehetősége lesz a szülőknek (vagy a gyermek törvényes képviselőinek), hogy megnézzék, mennyi időt tölt a platformon, valamint kikkel beszélget. Emellett értesítést fognak róla kapni, ha a gyermek valakit jelent a közösségi oldalon.

A Meta a jövőben arra is figyelmeztetni fogja a tizenéves felhasználókat, ha túl sok időt töltenek a Facebookon. 20 perc után fogják jelezni, hogy onnantól érdemes lenne más dologgal foglalkozniuk.

Hasonló funkció érkezik az Instagramre is. Ott a fiatalok esténként fognak ilyen figyelmeztetést kapni, ha a platform úgy találja, túl sokat görgetik az oldalt.

A zaklatások visszaszorítása érdekében a Meta tesztel az Instán egy olyan funkciót is, amely megtiltja, hogy olyan felhasználóval lépjen kapcsolatba a gyermek, aki nem követi őt. Egy meghívót kellene küldeni az illetőnek, ha kapcsolatba akarna lépni vele. Amíg ezt nem fogadja el a másik fél, addig semmilyen formában nem üzenhet neki.

A HVG megjegyzi, Mark Zuckerberg cégének a bejelentése nem meglepő, hiszen a gyermekvédelmi törvények miatt a korábbinál nagyobb nyomás nehezedik a vállalatra.

Új közösségi oldalt indít a Meta!

Egyébként egy részben decentralizált, a Mastodonhoz hasonlító közösségi oldal fejlesztésén dolgozik a Meta. Lia Haberman az applikációval kapcsolatban arról ír az ICYMI-hírlevelében, hogy a platform egyelőre nem rendelkezik hivatalos névvel, de P92 és Barcelona kódnéven emlegetik. Emellett leginkább az Instagram szöveges kommunikációra kihegyezett testvére lehet egy kiszivárgott marketinges prezentáció alapján.

Az appban egy hírfolyammal találkozhatunk, amelyre legfeljebb 500 karakteres bejegyzéseket lehet posztolni, valamint csatolhatók hozzájuk hivatkozások, fotók és videók is. Külsőre kissé olyan, mint a Twittert és az Instagram egybegyúrva, de működésében a Facebookra hasonlít.

A Verge mindehhez hozzáteszi, a Meta ügyelni fog a moderációra is. Például ha valakit az Instagramon letiltottunk, nem veheti fel velünk a kapcsolatot az új oldalon sem. Jelentős előnye pedig a decentralizált része, így idővel olyan felületekkel is kompatibilis lehet, mint a Mastodon.

A TechCrunch információi szerint az új app az idén nyáron elindulhat. Bizonyos hírességeknek, közéleti személyiségeknek és ismert embereknek pedig korai hozzáférést fognak biztosítani az oldalhoz.


Ne hagyd ki!