Egyre nagyobb hangsúlyt kap az adatvédelem
Fotó: Shutterstock

Új, fontos funkcióval bővülhet az androidos Google Chrome

Az androidos Google Chromba bekerülhet egy új funkció: egy érintéssel törölhetők lehetnek az elmúlt 15 perc előzményei. A bővítmény a szigorú adatvédelmi szempontok miatt kaphat helyet a keresőben.


Nagyobb hangsúlyt helyezhet az adatvédelemre a Google

Egy új adatvédelmi funkció lehetővé teheti az androidos Google Chrome felhasználóinak, hogy egy gombnyomással töröljék az elmúlt 15 perc előzményeit. Ez a lehetőség jelenleg a Chrome fejlesztői verziójában nyitott, viszont a szakértői vélemények szerint hasznossága miatt bevezethetik a felhasználói formájába is, bár kérdéses, hogy mikor.

Azonban egyelőre nem világos, hogy a Chromium Gerritben lévő újdonság pontosan milyen előzményeket töröl: csak a google-ös kereséseket, vagy a fióktevékenységeket is. A HVG megjegyzi, hogy a Google néhány hete előrukkolt egy hasonló funkcióval. Az új opció annak a fejlesztése lehet.

Háború, fasírt, rezsi: itt a Google toplistája a keresésekről

Az új funkcióval a Google jobban igazodhat a szigorú GDPR (általános adatvédelmi rendelet) előírásaihoz. Egyébként a cég minden év végén maga is nyilvánosságra hozza, hogy mire kerestek rá leggyakrabban a felhasználók. A tavalyi magyar listán van néhány meglepetés.

A 2022-es toplistát az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos keresések uralták. Dobogósok az év fontos magyar eseményei, például a népszámlálás és az áprilisi országgyűlési választások is. De az euró-forint árfolyama, Vlagyimir Putyin orosz elnök, az MVM és a rezsicsökkentés is bekerültek a top 10-be.

  1. Ukrajna
  2. Népszámlálás 2022
  3. Választás 2022
  4. Orosz-ukrán háború
  5. EUR to HUF
  6. Herceg Erika
  7. MVM
  8. Kulcsár Edina
  9. Putyin
  10. Rezsicsökkentés

A filmek, sorozatok és televíziós műsorok leggyakoribb keresései között magyar és nemzetközi találatok is szerepeltek, mint például az Uncharted, az HBO-féle Trónok Harca előzménysorozata (Sárkányok háza), valamint a Celeb vagyok, ments ki innen! és az X faktor.

A legnépszerűbb sporteseménynek a 2022-es Nemzetek Ligája bizonyult, a magyar-olasz és a magyar-angol meccs pillanataira és eredményeire voltak a leginkább kíváncsiak a felhasználók. Az elektronikai eszközök csatáját az iPhone termékek nyerték – élen az iPhone 14, iPhone 13 iPhone 14 pro –, míg a recepteknél a fasírt, franciasaláta és tócsni elkészítési módjai után érdeklődtek a legtöbben.

Ne hagyd ki!