Betiltottak egy agyonreklámozott orrsprayt

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) elrendelte a Viro Stop influenza elleni szájspray és Viro Stop orrspray visszavonását a forgalomból, valamint megtiltotta a két készítmény forgalmazását és reklámozását.


A döntésről szóló határozat (ITT találod) kitér arra, hogy a termékeket még az OGYÉI elődszervezete vette nyilvántartásba. Mindkét termék bodorrózsa-kivonatot tartalmaz, az anyagot korábban úgy reklámozták, hogy legyőzheti a koronavírust. A hatásosságát többen megkérdőjelezték. Fontos tudni, hogy a kivonás, a betiltás oka nem az, hogy a szer ártalmas lenne, hanem az, hogy a gyártó, a Fytofontana Kft. nem tartotta be a vonatkozó szabályokat.

Ezt kifogásolta az OGYÉI

Az orvostechnikai eszközök nem alapulhatnak gyógyszerhatáson, azaz farmakológiai, immunológiai vagy metabolikus hatáson. A két készítmény ugyanakkor több, önmagában gyógyszerhatóanyagnak minősülő összetevőt, tradicionális növényi gyógyszereket tartalmaz. A gyártó úgy reklámozta a két spray-t, hogy azok képesek megelőzni bizonyos kóros immunológiai folyamatokat. A Fytofontana Kft. nem tudta bizonyítani, hogy a termékek nem a farmakológiai hatások révén érik el elsődleges hatásukat, igaz, már a hatóanyagok jelenléte miatt is helytelenül sorolta be a terméket a gyártó-írja a határozat lényegi elemeit összefoglaló 24.hu.

Az OGYÉI szerint tovább probléma, hogy a szájspray-t a gyártó 3 éves kortól javasolja, a benne lévő hatóanyagok alkalmazása viszont 12 éven aluli gyermekek számára nem ajánlott. Az orrspray-t ezzel szemben 6 éves kortól ajánlották, noha hatóanyagai 12 éves kor alatt nem javasoltak. Egyik termék használati útmutatója sem mutatta be az esetleges mellékhatásokat, a címkén pedig nem szerepelnek az összetevők, illetve az azokhoz köthető potenciális allergiás reakciók. (Képünk illusztráció, NEM a betiltott termékről készült)

Nem csodaszer

A Pirulakalauz cikke szerint valószínűleg azért csak most tiltották be ezeket az évek óta forgalomban lévő termékeket, mert a gyártó nagy hírveréssel próbálta felhívni rájuk a figyelmet a járvány idején. Ha ez nem lett volna, talán nem szúrja ki a hatóság, mivel az orvostechnikai eszközöket csak nyilvántartásba veszik, és nem engedélyezik. Ilyenkor mindig a gyártó felel azért, hogy helytálló legyen, amit a termékről állít. A Pirulakalauz szerzője, Csupor Dezső gyógyszerész, gyógynövénykutató megjegyzi, hogy a bodorrózsa gyógyhatásait és alkalmazási lehetőségeit most is vizsgálják Európában, de jelenlegi ismereteink szerint nem alkalmas a Covid-19 megelőzésére, kezelésére.


Ne hagyd ki!