Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) elrendelte a Viro Stop influenza elleni szájspray és Viro Stop orrspray visszavonását a forgalomból, valamint megtiltotta a két készítmény forgalmazását és reklámozását.


A döntésről szóló határozat (ITT találod) kitér arra, hogy a termékeket még az OGYÉI elődszervezete vette nyilvántartásba. Mindkét termék bodorrózsa-kivonatot tartalmaz, az anyagot korábban úgy reklámozták, hogy legyőzheti a koronavírust. A hatásosságát többen megkérdőjelezték. Fontos tudni, hogy a kivonás, a betiltás oka nem az, hogy a szer ártalmas lenne, hanem az, hogy a gyártó, a Fytofontana Kft. nem tartotta be a vonatkozó szabályokat.

Ezt kifogásolta az OGYÉI

Az orvostechnikai eszközök nem alapulhatnak gyógyszerhatáson, azaz farmakológiai, immunológiai vagy metabolikus hatáson. A két készítmény ugyanakkor több, önmagában gyógyszerhatóanyagnak minősülő összetevőt, tradicionális növényi gyógyszereket tartalmaz. A gyártó úgy reklámozta a két spray-t, hogy azok képesek megelőzni bizonyos kóros immunológiai folyamatokat. A Fytofontana Kft. nem tudta bizonyítani, hogy a termékek nem a farmakológiai hatások révén érik el elsődleges hatásukat, igaz, már a hatóanyagok jelenléte miatt is helytelenül sorolta be a terméket a gyártó-írja a határozat lényegi elemeit összefoglaló 24.hu.

Az OGYÉI szerint tovább probléma, hogy a szájspray-t a gyártó 3 éves kortól javasolja, a benne lévő hatóanyagok alkalmazása viszont 12 éven aluli gyermekek számára nem ajánlott. Az orrspray-t ezzel szemben 6 éves kortól ajánlották, noha hatóanyagai 12 éves kor alatt nem javasoltak. Egyik termék használati útmutatója sem mutatta be az esetleges mellékhatásokat, a címkén pedig nem szerepelnek az összetevők, illetve az azokhoz köthető potenciális allergiás reakciók. (Képünk illusztráció, NEM a betiltott termékről készült)

Nem csodaszer

A Pirulakalauz cikke szerint valószínűleg azért csak most tiltották be ezeket az évek óta forgalomban lévő termékeket, mert a gyártó nagy hírveréssel próbálta felhívni rájuk a figyelmet a járvány idején. Ha ez nem lett volna, talán nem szúrja ki a hatóság, mivel az orvostechnikai eszközöket csak nyilvántartásba veszik, és nem engedélyezik. Ilyenkor mindig a gyártó felel azért, hogy helytálló legyen, amit a termékről állít. A Pirulakalauz szerzője, Csupor Dezső gyógyszerész, gyógynövénykutató megjegyzi, hogy a bodorrózsa gyógyhatásait és alkalmazási lehetőségeit most is vizsgálják Európában, de jelenlegi ismereteink szerint nem alkalmas a Covid-19 megelőzésére, kezelésére.


The Conversation

Friss

Szeptemberben kidobják a sugar daddy-ket a Google Play-ről

A Google Play szakemberei megvizsgálták a vállalat érzékeny tartalmakra vonatkozó irányelveit, és úgy döntöttek, ideje változtatni a szabályokon. Szeptembertől egyetlen sugar daddy app sem kerülhet be az androidos piactér kínálatába.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Potom pénzért árverezik el Diana hercegnő esküvői tortaszeletét

A Dominic Winter aukciós ház gondoskodott róla, hogy Diana hercegnő és Károly herceg menyegzőjéről az esemény után 40 évvel is beszéljenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ez a 16 éves srác összehozott egy 2 millió dolláros üzletet

A tavalyi év egyértelmű nyertesei a kiskereskedelmi online vállalatok voltak, illetve a 16 éves New Jersey-i Max Hayden.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!