Vásárlás csak maszkban, korlátozott létszámban

A nagyobb áruházaknak valószínűleg nem jelent majd problémát, ha a kormány az általános boltzár helyett négyzetméter-alapú vásárlást vezet be. A kisboltoknak viszont ki kell találniuk valamit.


A Kereskedelmi és Iparkamarával tárgyalt a kormányfő az újraindításról, Orbán Viktor be is számolt a találkozóról.

A miniszterelnök elmondta, elfogadták a kamara több javaslatát a jelenlegi szabályozás módosításáról. Konkrétumot csak annyit említett, azt kérték tőle, hogy boltokban az általános zárás helyett a négyzetméter-alapú korlátozásra térjenek át. Külön plázaszabályokat is javasoltak és a szolgáltatások megnyitására sajátos szabályozási elemekre is előterjesztést tettek. Ezekről szerdán fog tárgyalni a kormány.

Reagált a szakma

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke úgy látja, többféle gyakorlat is szóba jöhet a négyzetméter-alapú vásárlásra. A nagyobb üzleteknél például már most látni lehet, hogy a vevőbejárat fölé monitort tettek, ezen lehet követni a be- és a kilépők számát, illetve, hogy éppen hányan vásárolnak az áruházban, mondta a hvg.hu-nak az elnök. Karsai szerint a kisboltokban az lesz a kérdés, ki felügyelje a vevőket.

Ha hárman-négyen dolgoznak egy kisboltban, valakit oda kell majd állítani, hogy számolja a ki- és bemenőket, de a személyzet ezt nem végezheti, mert nincs kiképezve egy esetleges konfrontációra

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ha életbe lép ez a szabályozás, mindenképp igazságosabb lesz a jelenlegi boltzárhoz képest, mert a minimális lehetősége meglesz annak, hogy a boltos valamilyen forgalmat csináljon.

Egy, kettő, három…stop!

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a lapnak azt mondta, példát lehet venni a Tescóról, ahol egy időben gyakorlat volt, hogy egy alkalmazott kezében egy tablettel számolta a bevásárlókat, és jelezte, ha számuk négyzetméter-arányosan elérte az üzlet befogadóképességének járványügyi szempontból még megengedhető mértékét. Az elnök szerint, ha a vásárlók kint, az utcán tudnak várakozni, az biztonságot jelenthet, az éppen zárva tartó üzleteknek pedig munkahely-megtartást.

A szakszervezet korábban hivatalos levelet küldött a kormánynak azzal kapcsolatban is, hogy a kereskedelmi dolgozókat vegyék előre az oltási sorrendben. Hivatalos választ azóta sem kaptak, mindössze egy értesítést, hogy a kérést az operatív törzsnek továbbították. A törzs egyébként hétfőn álhírnek minősítette azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint az Auchan dolgozóit soron kívül beoltanák, erről ITT olvashatsz részletesebben.


Ne hagyd ki!