Chrome-nak álcázott kártevővel támadnak a csalók
Fotó: gioele piccinini / Shutterstock.com

Chrome-nak álcázott kártevővel támadnak a csalók

A G Data kiberbiztonsági szakértői lefüleltek egy androidos kártevőt, ami Chrome böngészőnek álcázza magát. A szakemberek szerint nem egyedülálló esetről van szó, a veszély valós, és oda kell figyelni, ki mit tesz fel a telefonjára, írja a hvg.hu.


A rosszindulatú program kihasználja a Chrome népszerűségét,hogy rávegye a felhasználókat saját maga letöltésére és telepítésére. A kártevő a Chrome ikonját utánozza, így szinte megkülönböztethetetlen a valódi alkalmazástól, kivéve a fekete kontúrvonalat az emblémában, amely fölött viszont könnyen el lehet siklani – olvasható a G Data bejegyzésében. A gyanútlan felhasználók futtathatják a rosszindulatú programot, aminek eredményeként a bűnözők ellopják adataikat.

A telepítés után a rosszindulatú alkalmazás azonnal elindul, majd engedélyt kér a felhasználótól telefonhívások kezdeményezésére és kezelésére, valamint SMS-ek küldésére és fogadására. A szükséges engedélyek megszerzése után a rosszindulatú program hamisan arról tájékoztatja a felhasználót, hogy egy sorsoláson pénznyereményt nyert, és felszólítja a telefonszáma és hitelkártyaadatainak megadására. Az app azt is kiírja, hogy a következő 24 órában, a belebegtetett pénznyeremény átvételéig nem szabad letörölni.

A G Data szerint ugyan az általuk lefülelt, konkrét esetben úgy tűnik, hogy a kártevő elsősorban az oroszul beszélőket célozza meg, hasonló rosszindulatú alkalmazások más más országokban is felbukkanhatnak. A hvg.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy tenni ellenük legegyszerűbben úgy lehet, ha az ember csak a Play Áruházat használja alkalmazások letöltésére. Ott is akad néha problémás app, de ennek azért nagyságrendekkel kisebb az esélye.


Ne hagyd ki!