Fenyőfák sorakoznak egy kertészetben.
Néhány dologra érdemes odafigyelni karácsonyfa vásárlásakor, nehogy túlárazott, netán halott fenyőt próbáljanak nekünk eladni. Ezüstfenyőt például nem is lesz egyszerű beszerezni az idén. Szakértő ad tanácsokat a vásárláshoz.


Hogyan válasszunk karácsonyfát

A karácsonyi fenyőfavásárlással kapcsolatban hasznos információkkal látta el Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke az InfoRádió hallgatóit. Figyelmeztetett arra is, hogy a tavalyihoz képest 10-20 százalékkal többe kerülhet idén a fa. Viszont ha nem figyelünk oda a vásárlásnál, még jobban ráfizethetünk.

Idén újdonságot jelent, hogy amíg korábban méterben számolták az árat, addig idén inkább darabárat határoznak meg az értékesítők, ami némi trükközésre adhat lehetőséget. A szakember szerint ezért érdemes utánaszámolni annak, hogyha a tavalyi méterárra rátesszük az idén kalkulált 10-20 százalékos drágulást, reális-e a fa aktuális darabára, vagy esetleg még ahhoz képest is túl van árazva a leendő karácsonyfa.

Emellett természetes érdemes a tűlevelű fizikai állapotát is felmérni a vásárlás előtt.

"Ha a kérget kicsit megvágjuk, megkaparjuk, és zöld részt, esetleg még gyantakiválást is tapasztalunk, akkor megfelelően friss még a növény. Ha a vágási, karcolási felület világos vagy sötétedő barna, élettelennek tűnik vagy már ráncos is egy kicsit, akkor nagy valószínűséggel régóta száraz helyen lehet a fa és már elvesztette azt a víztartalmát, amely biztosítaná, hogy hosszabb távon friss maradhasson a lakásban. Ezeken a fenyőkön a vízbe állítás sem segít, mert a vágási felületen már vajmi kevés vizet tud a gyakorlatilag halott fenyő felvenni"

- mondta Orlóci László.

A fenyő piaca

A szakértő a rádióban a fa drágulásának okiról is beszélt. Befolyásoló tényező egyebek között a szállítási költségek emelkedése, az euróval szemben a forint gyengülése, valamint a növény termelési költségének az emelkedése is.

Itthon egyébként éves szinten mintegy kétmillió fenyőfát termelünk ki, valamint 400-500 ezer fát hozunk be külföldről is. Az import javát a nordmann jegenyefenyők teszik ki, hiszen ezt a fajtát itthon jó minőségben nem lehet megtermelni. Jelenleg egyébként erre a fenyőre van a legnagyobb hazai kereslet. Mögötte némileg elmarad a Magyarországon is nagy mennyiségben ültetett lucfenyő népszerűsége, amíg a korábban nagyon kelendő ezüstfenyő a korábbi keresletvisszaesést követően idén szinte eltűnt a hazai kínálatból.

A karácsony néhány slágertermékének - köztük a fenyőnek - az idei árváltozásáról mi is írtunk korábban. A Haszon.hu összefoglalóját ezen a linken nézhetitek meg.

The Conversation

Ne hagyd ki!