A magyarok nem akarnak silányabb árut, mint a nyugati vevők
Fotó: Shutterstock

Üzenet a multiknak: A magyarok karácsonyra sem kérnek a kettős minőségből

Elfogadhatatlan a fogyasztók bármilyen hátrányos megkülönböztetése egy adott termék tekintetében aszerint, hogy azt melyik országban árulják, írja a weboldalán közzétett felhívásában a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ).


Az üzenet

Kérjük a multicégeket, hogy már most, a karácsonyi vásárlások előtt is figyeljenek a magyar fogyasztók érdekeire is, és ne diszkrimináljanak abból a szempontból, hogy a magyar fogyasztók mások, mint egy másik tagállam fogyasztói. Ugyanazt nyújtsák a magyar fogyasztók számára is. Elfogadhatatlan a fogyasztók bármilyen hátrányos megkülönböztetése egy adott termék tekintetében aszerint, hogy azt melyik országban árulják

-olvasható szervezet weboldalán közzétett felhívásban.

Visszatekintés

Magyarország 2017-ben az elsők között kezdeményezett közös fellépést e káros gyakorlattal szemben. A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény módosításával 2022. május 28-án lép hatályba a kettős minőség tilalma, azaz a fogyasztóvédelmi és élelmiszerbiztonsági hatóságok ekkortól szankcionálhatják ezt a gyakorlatot. De a fogyasztóknak már most is fontos ez a kérdés, ezért a FEOSZ várja a bejelentéseket a tudatosfogyasztovedelem@gmail.com email címre, ha bárkinek gyanúja vetődik fel a kettős minőség ügyében.

A szervezet emlékeztet arra, a kettős minőség szabályozás célja, hogy függetlenül attól, hogy a vásárló milyen állampolgárságú, azonos minőségű termékhez jusson hozzá, amely mind a termék összetételének, mind a csomagoláson feltüntetett információknak az azonosságát jelenti.

Példák a kettős minőségre

Hatóanyag tartalom eltérés

A kettős minőség alapesete, amikor a külföldi termék hatóanyag tartalma magasabb, de a címkéken szereplő összetétel megegyezik.

Termékcímke és csomagolás vizsgálata

A termékcímkék és csomagolások összehasonlító vizsgálata alapján lehet megállapítani azt, hogy a vásárlás során, a csomagolást vizsgálva is megtévesztő-e a termék, nem csak az összetételt tekintve. Fontos szempont, hogy az átlagfogyasztó minimális csomagolási eltéréseket a hétköznapi vásárlás során nem tudja megkülönböztetni, ezért kerül sor a csomagolás szerinti megtévesztés vizsgálatára is. Ezek akár a fenntarthatósági szempontokra, akár a felhasználási lehetőségekre, mosás darabszámra utalhatnak.

Forgalmazás szempontjából kettős minőség

Forgalmazás szempontjából kettős minőségről beszélhetünk, ha külsőleg ugyanolyan, vagy nagyon hasonló termékekről van szó, de a külföldi termék hatóanyag tartalma magasabb, viszont a terméket nem forgalmazzák Magyarországon, így a magyar fogyasztóknak esélye sincs a jobb minőségű termékhez jutni – a terméken belül ezért nem mondhatjuk egyértelműen a kettős minőséget, viszont kereskedelmi, forgalmazási szempontból hátrányban vannak a magyarok.

A FEOSZ arra kéri a multikat, figyeljenek a magyar fogyasztókra, lépjenek fel saját eszközeikkel is a kettős minőség ellen.


Ne hagyd ki!