Szürkés szövetű bútoron egy távirányító, amire rásüt a nap.
Fotó: Unsplash

A tévéd kémkedhet utánad, a távirányítás vírusos lehet, mi jön még?

Biztonsági szakértők ismét olyan alkalmazásokat azonosítottak a Google Play Áruházban, amelyek telepítés után meglophatják a felhasználókat.


Mókamester

A Kaspersky kiberbiztonsági cég elemzője, Tatyjána Siskova hívta fel a figyelmet a kártékony szoftverekre. A szakértő tájékoztatása szerint a „Smart TV remote" távirányító applikáció és a „Halloween Coloring" színező alkalmazás a hírhedt Joker vírust tartalmazzák.

A 2017-ben megjelent trójai faló a telepítés után hozzáfér az SMS-ekhez, a névjegyekhez, és szinte minden érzékeny információhoz, amit a telefonon tárol a tulajdonos. Képes módosítani a telefonszolgáltatói előfizetéseket, új szolgáltatásokat rendelhet, és különböző monetáris tranzakciókat is jóvá hagyhat, mindezt a tulajdonos tudta nélkül. Leggyakrabban drága SMS szolgáltatásra fizet elő a tulajdonos nevében. Az eredmény legrosszabb esetben egy teljesen leürített bankszámla.

Az említett appokat több mint 1000 ember töltötte le. A Google törölte a programokat, de ez nem jelenti azt, hogy a fertőzött telefonokról is eltűntek volna, így érdemes saját kezűleg is megszabadulni az appoktól.

Óvintézkedések

A Bleeping Computer figyelmeztet, hogy csak idén már több mint 500 ezer Huawei eszközt azonosítottak, amelyen megtalálták a Joker vírust. Első észlelése óta már több mint 1700 appot törölt a Google a Play Áruházból, amelyek bizonyítottan tartalmazták a programot.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy 2020 szeptemberében 24 kártékony alkalmazást jegyeztek fel, amelyeket eltávolításuk előtt már több mint 500 ezren letöltöttek. Az említett appok 30 ország polgárait károsították meg, akiktől a hackerek heti szinten minimum hét dollárt tudtak ellopni.

Ha valaki biztosra akar menni, hogy nem esett a vírus áldozatául, mindenképp ellenőrizze a vásárlási előzményeit és az aktív előfizetéseit a Google Play fiókján belül.

Így néznek ki a szóban forgó appok:

Ne hagyd ki!