A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az egyik legnagyobb hazai, horgászati cikkek nagykereskedelmével foglalkozó vállalkozással szemben, amiért feltételezhetően szankcionálta az ajánlott áraknál olcsóbban értékesítő viszonteladóit.


A hivatal a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyeleti eljárást indított a TOP-FISH 2001. Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel szemben. A cég az egyik legjelentősebb nagykereskedő a horgászati cikkek hazai piacán: egyebek között olyan márkák forgalmazója, mint a NEVIS, SPOR, STÉG, vagy a prémium kategóriába sorolható Van Den Eynde.

Az eljárásban a Gazdasági Versenyhivatal azt vizsgálja, hogy a vállalkozás és a vele együttműködő kiskereskedők közötti megállapodások torzíthatják-e a versenyt a magyarországi horgászati cikkek piacán.

Mi a szabály?

A gyártók, nagykereskedők jogszerűen határozhatnak meg ajánlott fogyasztói árakat az általuk forgalmazott termékekre. A viszonteladók számára azonban ilyen esetben is biztosítani kell, hogy saját végfelhasználói áraikat szabadon, akár az ajánlott áraknál alacsonyabb szinten határozzák meg. Ennek köszönhetően ugyanis élénkülhet a verseny a kiskereskedők között, amely kedvező a fogyasztók számára.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

A kiborgok már köztünk élnek, és a fájdalomtól sem riadnak vissza

A brit transzhumanista Lepht Anonym már több mint 50 kibernetikai eszközt ültetett a testébe. Az a célja, hogy valódi kiborggá váljon, és bizony terveivel nincs egyedül.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Az olaszoknál épül az igazi Hobbitfalva

A 37 éves cukrász, Nicolas Gentile álmaiban sem gondolta volna, hogy egyszer a Gyűrűk Ura igazi hobbitjai fognak segíteni neki abban, hogy felépítse Olaszországban a Megyét. Bizony, „A" Megyét. Pontosabban Hobbitfalvát.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Mi a közös Karikó Katalinban, Billie Eilish-ben és Vitalik Buterin-ben? Mutatjuk

Cikkünkből az is kiderül, hogy kicsoda Vitalik Buterin.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!