Biztos pénzt ígérő sportfogadási cégre csapott le a GVH
Fotó: Shutterstock

Nincs biztos pénz sportfogadással, büntetett a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Sport & Tip sportfogadás-tanácsadó oldal megtévesztően reklámozta szolgáltatásait biztonságos pénzkereseti lehetőségként a fogyasztók számára. A tisztességtelen – ráadásul több esetben burkolt – hirdetésekért számos influenszer és ügynökség is bírságot kapott.


Extra biztonságos! Azoknak ajánljuk, akik hosszú távon biztonságosan szeretnének pénzt keresni.” „30 nap alatt 300-400%-os profit érhető el ezzel a stratégiával

– ilyen és ehhez hasonló állításokkal reklámozta szolgáltatásait a Sport & Tip sportfogadás-tanácsadó oldal.

A most zárult versenyhatósági eljárás feltárta, hogy a hirdetések nem nyújtottak valós képet a szolgáltatás kockázatairól, így megtévesztették a fogyasztókat. A cég ugyanis nem csupán az említett 300-400%-os profitrátát nem tudta alátámasztani, de általában véve is következetesen alulhangsúlyozta a tippek kockázatait az elérhető nyereséghez képest – így valótlanul mutatta be a szolgáltatás lényeges tulajdonságait. A hirdetések emellett a fogyasztói bizalom elnyerésének érdekében piacvezetőként állították be a céget, amelyet a vállalkozás szintén nem tudott igazolni.

A cég saját hirdetésein túl több, jelentős követőtáborral rendelkező hazai influenszert is megbízott szolgáltatása népszerűsítésével, akik a tisztességtelen tartalmú hirdetéseket több esetben burkolt módon, fizetett jellegük feltüntetése nélkül tették közzé. Ez szintén jogellenesnek minősül, ugyanis ilyen esetekben a hirdető és az influenszer közötti üzleti kapcsolatot jól észlelhetően, hangsúlyosan, egyértelműen és közérthetően a fogyasztók tudomására kell hozni.

A GVH eljáró versenytanácsa az ügyben súlyosító körülményként értékelte egyebek között, hogy a cég egyszerű és biztonságos pénzkereseti – sőt, befektetési – lehetőségként tüntette fel sportfogadást, annak ellenére, hogy az köztudottan kockázatos, túlzásba vitele pedig ártalmas lehet. A megcélzott fogyasztói kör egy része emellett szerencsejáték-függősége miatt különösen sérülékeny, ami szintén súlyosította a jogsértést. A hatóság mindezek figyelembevételével 9 millió forintos bírságot szabott ki a szolgáltatást üzemeltető One Billion Kft.-re, valamint együttesen több mint 10 millió forintot a jogsértésben felelős hét influenszer-ügynökségre és egyéni vállalkozó véleményvezérre.


Ne hagyd ki!