Először veti be új fegyverét a GVH az építőiparban

A Gazdasági Versenyhivatal gyorsított ágazati vizsgálatot indított a kerámia falazóelemek (téglák) hazai piacán. A kormány nemrégiben azért tette lehetővé a GVH-nak ilyen típusú vizsgálatok elindítását, hogy hatékonyabban léphessen föl a száguldó építőipari alapanyagárak megfékezése érdekében, ha szabálytalanságot tapasztal.


A Gazdasági Versenyhivatalhoz több piaci jelzés is érkezett, amely szerint az építkezők növekvő nehézségekkel szembesülnek a kerámia falazóelemek – különös tekintettel a tégla-, áthidaló- és válaszfal termékek – beszerzése során: az árak a közelmúltban drasztikus mértékben megemelkedtek, nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű termék, valamint számos esetben kizárólag egy gyártó termékei érhetők el a piacon.

A piaci folyamatok feltárása és értékelése céljából a versenyhatóság gyorsított ágazati vizsgálatot indított, amelyben 2021. július 28-án tégla és egyéb falazóelemeket gyártó, valamint építőanyag-nagykereskedő vállalkozásoknál tartott helyszíni kutatást.

  Az eredményre még várni kell

A gyorsított ágazati vizsgálat kiterjed a kerámia falazóelemek magyarországi piacán uralkodó versenyviszonyok elemzésére, így különösen az érintett termékkör felhasználási területeire, a piaci kínálatra, illetve a piaci szereplők által alkalmazott egyes üzleti feltételekre, ideértve az árakat is. A gyorsított ágazati vizsgálatban kötelező adatszolgáltatáson alapuló tényállás-feltárás is alkalmazható.

A vizsgálat eredményeit a hatóság jelentésben összegzi majd. A jelentés tervezetének elkészítésére irányadó időtartam egy hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb egy hónappal meghosszabbítható.


Ne hagyd ki!