Gyógyszert csak a gyógyszertárban lehet majd venni, megszűnhet a házhoz rendelés
Fotó: Shutterstock

Házhoz rendeled a gyógyszered? Jövőre ennek lőttek

Gyakorlatilag ellehetetleníti a gyógyszerek távvásárlását Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes parlamentnek benyújtott minapi törvénymódosítása, írja a Népszava.

Gyógyszert csak a gyógyszertárból

A javaslat megtiltja, hogy az orvosságokat csomagküldő szolgálat vigye ki a megrendelőnek. A jövő évtől bármilyen gyógyszert kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói (gyógyszerész vagy szakasszisztens) vihetnek házhoz. A vényköteles készítményekre eddig is ez a szabály vonatkozott. Ám a vény nélküli termékeket a páciensek a gyógyszertári vállalkozások által üzemeltetett webshopokból is megrendelhették, amit aztán csomagküldő szolgáltatók vittek el a betegeknek. Így a páciensek akár 30-60 percen belül hozzájuthattak, írja a Népszava.

Az internetes patikai vásárlást sokan használták. Az Inspira Visionary Research gyógyszerpiaci elemző cég legutóbbi reprezentatív kutatása szerint a vásárlók csaknem harmada vett az elmúlt évben gyógyszertári terméket az interneten. A Covid-járvány alatt tíz patikai vásárlásból négyszer az interneten, míg hat alkalommal a gyógyszertárban vették meg az emberek a szükséges készítményeket. A leggyakrabban vitaminokat, nyomelemeket, immunerősítőket, étrendkiegészítőket és vény nélkül kapható gyógyszereket rendelt házhoz a lakosság.

Az indoklás

A módosítást a gyógyszerészek köztestülete betegbiztonsági okokból kérte. A Népszava kereste Hankó Zoltánt, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnökét, de nem érte el. Hankó korábban a Mediaworks egészségügyi portáljának, a Gyógyzónának adott interjújában egyebek mellett ígyindokolta a kérésüket:

A csomagküldés során olyan vállalkozás lép be a rendszerbe – ráadásul az esetek jelentős részében nagykereskedővel karöltve –, amelynek nemcsak engedélye, hanem értő szakembere sincs ehhez a tevékenységhez. Ez súlyos kockázatot hordoz gyógyszer- vagy betegbiztonsági szempontból. Ráadásul ennek a gyakorlatnak az elterjedésével – és nagykereskedő által koordinálva – az országosan jelenleg egyenletes gyógyszertári hálózat fennmaradása is kérdésessé válhat.

Annak azonban van létjogosultsága - tette hozzá -, hogy például a mozgásképtelen betegeknek, vagy egy olyan településen, ahol nincs patika, a gyógyszertárak házhoz szállítsák, vagy az adott településre elvigyék a szükséges gyógyszereket. A házhoz szállítás során ugyanis mindvégig szakember gondoskodik a gyógyszerről és a beteggel való kommunikáció feltételei is adottak.

Ne hagyd ki!