Kivontak egy tétel szívgyógyszert a forgalomból
Fotó: Shutterstock

Kivontak egy tétel szívgyógyszert a forgalomból

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) minőségi hiba kivonta a forgalomból a Preductal Prolong 80 mg retard kemény kapszula elnevezésű gyógyszer egyik gyártási tételét. Ez a készítmény más gyógyszerekkel együtt adva a koszorúér-betegség okozta mellkasi fájdalom kezelésére használható felnőtteknél.


Az indoklás szerint 2024. február 28. napján, a Preductal Prolong 80 mg retard kemény kapszula elnevezésű gyógyszer K91280623 gyártási számú tételével kapcsolatos minőségi hiba bejelentés érkezett egy ügyféltől az NNGYK-hoz. A bejelentés szerint a gyógyszer K91280623 gyártási számú tétele nem felel meg az európai gyógyszerhamisítás elleni irányelvnek.

A készítmény csomagolásáról hiányzik az egyedi azonosító, kétdimenziós (2D) vonalkód formájában, ami lehetővé teszi az adott gyógyszerkészítmény azonosítását és igazolja a termék eredetiségét.

A központ a tények és a rendelkezésre álló dokumentáció értékelése után hivatalból eljárást indított a megjelölt gyószer kivonásáraa forgalomból. Akivánás és a visszagyűjtés költségei a forgalomba hozatali engedély jogosultját ( a francia Les Laboratoires Servier) terhelik.

Ne hagyd ki!