Mutatjuk azt is, hogy melyek a magyarok legkedveltebb jelszavai
Fotó: Shutterstock

Ennyi idő feltörni egy rövid és egyszerű jelszót

Megmutatta a biztonsági cég, hogy mennyire gyorsan feltörhetik a hekkerek a jelszavakat a hosszuk és az összetettségük függvényében. Egy egyszerűbb 5-6 karakteres biztonsági kódot szinte azonnal megfejtenek. Azonban némi bonyolítással gyakorlatilag feltörhetetlen lehet a személyes azonosítónk.


Másodpercek kellenek egy egyszerűbb jelszó feltöréséhez

A Hive Systems biztonsági cég táblázata mutatja, mennyi időre van szükség a különböző bonyolultságú jelszavak feltöréséhez, ha a támadó egy „átlagos” hekker asztali számítógéppel és felsőkategóriás videokártyával (azonban meg kell említeni, hogy az időtartamot egyéb körülmények is befolyásolhatják).

A kiberbűnözők körében két módszer terjedt el a jelszavak feltörésére. Az egyik szavak, a másik karakterek kombinációját próbálja végig. Az utóbbi mindenképpen eredményre vezet, csak az a kérdés, hogy milyen gyorsan, hiszen másodpercekig vagy évmilliókig is eltarthat. A sok weboldalon kért, 8 karakteres, számos és kisbetűs kódok manapság nem jelentenek nagy kihívást a hackereknek.

Új jelszó megadásakor érdemes numerikus és alfabetikus karaktereket is használni, illetve vegyesen szerepeltetni kis és nagybetűket, de a legfontosabb a jelszó hossza. Ezért szerencsésebb lehet szó helyett jelmondatot megadni. Például 18 karakter feltörése számokkal, kis és nagybetűkkel, valamint szimbólumokkal évbilliókig is tarthat az említett feltételek mellett.

A táblázatot EZEN a linken nézheted meg

Listán a leggyakoribb jelszavak

A napokban a NordPass tette közzé a leggyakoribb jelszavakra vonatkozó éves kutatásának eredményeit. Az idei tanulmány a világszintű jelszóválasztási trendeket vette górcső alá, illetve azt, hogy milyen különbségek mutatkoznak a jelszóhasználati szokásokban a nemek között, valamint a vizsgálatba bevont 30 ország közt.

A tanulmány megállapította, hogy az emberek hajlamosak a kényelmes megoldásokat választani. A billentyűzeten könnyen begépelhető szám-, betű- és szimbólumkombinációk világszerte a legtöbb listán képviseltetik magukat. Számos országban továbbra is az "123456" a leggyakoribb jelszó.

Azonban a "password" a világon a legkedveltebb kód (több mint 4,9 milliószor használták), de a különféle változatai - "password1," "Password," "password123," "Password1" és "passw0rd" - szintén a listák élén szerepelnek.

A leggyakoribb magyar jelszavak

 1. 123456
 2. 12345
 3. Kinder123
 4. 1234
 5. telefon
 6. Joci1
 7. qwertz
 8. mandula
 9. qqqqq
 10. 123
 11. 1111
 12. asdf
 13. jelszo
 14. mmklub
 15. Emma01
 16. 123456789
 17. budapest
 18. kinder
 19. hedike
 20. boszorka

Ne hagyd ki!