Kölcsönt csak az arra jogosult cégek nyújthatnak az ügyfeleknek
Fotó: Shutterstock

Jogosulatlan pénzkölcsönzés miatt büntetett egy céget az MNB

Azonnali hatállyal megtiltotta a budapesti székhelyű Rosby Property Kft.-nek a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy jogosulatlanul pénzkölcsönt nyújtson, emellett 14 millió forint piacfelügyeleti bírságot is kiszabott a társaságra.


Az MNB hivatalból indított piacfelügyeleti eljárása feltárta, a Rosby Property nyereség, illetve vagyonszerzési céllal több személy részére kamat kikötése mellett nyújtott kölcsönöket, hozzávetőlegesen egy éven át, összesen több száz millió forint összegben. Üzletszerű pénzügyi szolgáltatási - így hitel- és pénzkölcsönnyújtási - tevékenységet kizárólag jegybanki engedéllyel rendelkező pénzügyi intézmény végezhet. A vizsgálat szerint a Rosby Property nem rendelkezik a tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel.


A feltárt jogsértés miatt az MNB 14 millió forint piacfelügyeleti bírságot rótt ki a társaságra. A társaságra vonatkozóan az MNB már korábban az ügyfeleknek szóló felhívást tett közzé honlapjának figyelmeztetések menüpontjában, valamint hivatalból feljelentést tesz jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett gyanúja miatt.

A bírság kiszabása során a jegybank enyhítő körülményként értékelte, hogy a Rosby Property az eljárás során végig együttműködő magatartást tanúsított és hogy a társaság tevékenysége csekély számú adóst érintett. A jegybank ismételten felhívta az ügyfelek figyelmét arra, hogy egy-egy szolgáltatás, termék igénybevétele előtt előzetesen mindig ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval.


Ne hagyd ki!