Hackerek miatt magas a villanyszámlád

A kibertámadók új módszere azon túl, hogy brutálisan gazdaggá teszi őket, tönkreteszi a hétköznapi felhasználók számítógépeit, de még a villanyszámlájukra is rápakol jó pár ezer forintot – írja a BBC.


Az elmúlt hónapokban rengeteg vállalati hackertámadásról hallhattunk. Ezekben az esetekben a bűnözők jellemzően feltörik a cégek hálózatát, titkosítják, illetve ellopják az adataikat. Ezek után megfenyegetik őket, ha nem fizetnek, minden kényes információt nyilvánosságra hoznak. Kicsit macerás, de sok esetben beválik. Az Avast azonban felhívta a figyelmet, hogy a hackerek egy sokkal kifinomultabb módszert alkalmaznak mostanában. Nem a vagyonos nagyvállalatokat, hanem a mezei felhasználókat támadják. Mindezt úgy, hogy fel sem tűnik az áldozatoknak, hogy hónapok óta pénzt termelnek a hackereknek. Nézzük, miről van szó!

A hegyi szellem

A hackerek új módszere a maga nemes egyszerűségével zseniális. Alapvetően népszerű játékokat (például a GTA-t, az NBA 2k19-et, vagy a PES 2018-at) törnek fel, amelyekből időnként hamis frissítéseket tesznek közzé. A felhasználók ezeket könnyedén letölthetik az internetről, abban reménykedve, hogy a játékok legfrissebb verzióihoz jutnak. Azért is sikeres ez a megoldás, mert a hackerek tényleg jobb játékélményt biztosítanak az új verziókkal. Viszont a játékok mellett a háttérben települ egy Crackonosh nevezetű program is.

A Crackonosh a háttérben szépen elkezdi bányászni a kriptovalutákat. Magyarul az áldozat gépének egy részét bányászgéppé alakítja, és a károsult erőforrásait kihasználva állítja elő az értékes kriptovalutákat. A kitermelt valuták egyből a hackerek digitális pénztárcáiba kerülnek. Amint települ a program, a biztonság érdekében kikapcsolja a Windows frissítéseket, és letörli az összes vírusírtót a gépről. Az eredmény? Eddig 2 millió dollár, azaz nagyjából 588 millió forint a hackerek számláján. A szakértők szerint cseh hackerek állnak a program mögött, ugyanis a cseh folklórban a Crackonosh hegyi szellemet jelent.

Mi utal a program jelenlétére?

Az Avast szakértői arról számoltak be, hogy naponta 800 új esetet regisztrálnak. A Crackonosh-t már több tucat országban azonosították. Jelen állás szerint

  • a Fülöp-szigeteken 18 448,
  • Brazíliában 16 584,
  • Indiában 13 779,
  • Lengyelországban 12 727,
  • az Egyesült Államokban 11 856,
  • az Egyesült Királyságban pedig 8946 ember esett áldozatul a hackereknek.

Ráadásul ezek csak azok az esetek, amelyek fennakadtak az Avast vírusírtóján, így a valóságban sokkal több károsult lehet a világon. A Crackonosh jellemzően a hackerek közkedvelt valutáját, a Monerot bányássza. A szakértők számos digitális valutát vissza tudtak követni, így becsülték meg a 2 millió dolláros nyerészkedést.

A Crackonosh jelenlétét egyebek között a közüzemi számla fedheti fel. A bányászathoz rengeteg áramra van szükség, ami feltűnően vaskos villanyszámlát eredményez. A hackerek pontosan ezért nem a saját gépüket használják, ugyanis sokszor többe kerül a villanyszámla, mint amennyit kaszálnak a bányászattal. További intőjel lehet, ha hirtelen jelentősen belassul a számítógépünk. Ha valaki sokáig nem észleli a kártékony szoftvert, a magas közüzemi díjak mellett arra is számíthat, hogy hamarosan új gép után kell néznie. A bányászat ugyanis extrém mértékben koptatja az alkatrészeket.

A szakértők azt javasolják, csak biztonságos oldalakról töltsenek le programokat a felhasználók.


Ne hagyd ki!